Νέα σχέδια σχετικά με την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών μεγάλης κλίμακας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο σκοπός αυτής της ενίσχυσης είναι η μεταφορά των πυρομαχικών που θα παραχθούν, στην Ουκρανία, όσο η χώρα θα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία πρόκειται να εξαπολύσει αντεπίθεση για την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία, αλλά ο ρυθμός που χρησιμοποιεί τα πυρομαχικά της, είναι ιδιαίτερα γρήγορος, σύμφωνα με αναλυτές. Επιπλέον, παρόλο που οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν παράσχει πυρομαχικά, η κυβέρνηση στο Κίεβο τους ζήτησε να προμηθεύσουν πολύ περισσότερα.
«Ας δώσουμε πρώτα, αυτό που χρειάζεται άμεσα η Ουκρανία. Γιατί και πάλι, γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο πεδίο», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος της ΕΕ.
Ο ίδιος είπε πως η χρηματοδότηση που θα χρειαστεί αυτο το εγχείρημα, είναι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ, και θα έχει διττό σκοπό, καθώς από τη μια θα ενισχυθεί σε όπλα η Ουκρανία, από την άλλη θα πρέπει οι χώρες μέλη να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. Σημειώνεται πως τα μισά χρήματα θα προέλθουν από κονδύλια της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα από τα κράτη μέλη.
«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τη βιομηχανική μας βάση για να μπορέσουμε να παράγουμε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο (φυσίγγια) στην Ευρώπη για την Ουκρανία» τον επόμενο χρόνο, είπε ο Μπρετόν.
Σημειώνεται πως πέρα από τις δεσμεύσεις της Τετάρτης για αύξηση της παραγωγής, η ΕΕ έχει ήδη χρηματοδοτήσει την παράδοση πυρομαχικών στο Κίεβο από τα αποθέματα των κρατών μελών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και ως εκ τούτου έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις κοινές προμήθειες.
Η ΕΕ έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την αποτυχία της να υποστηρίξει την οικονομική της επιρροή με αρκετό στρατιωτικό υλικό. Η έλλειψη στρατιωτικών αποθεμάτων και η περιορισμένη και αργή παραγωγική της ικανότητα υπονόμευσαν τη διεθνή της θέση.
«Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέρος της στρατηγικής ικανότητας της Ευρώπης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της και να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρό μας», δήλωσε από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εκτός από τα πυρομαχικά, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι χώρες - εταίροι έχουν παραδώσει περισσότερο από το 98% των οχημάτων μάχης που είχαν υποσχεθεί στην Ουκρανία, απ' όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Μαζί με περισσότερα από 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα, 230 τανκς και άλλο εξοπλισμό, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν στείλει «τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών» και έχουν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει περισσότερες από εννέα νέες ουκρανικές ταξιαρχίες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Επιπλεόν, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι 31 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, στους οποίους περιλαμβάνονται τα περισσότερα έθνη της ΕΕ, έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τον στρατό της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η ανάκτηση της γης που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Πούτιν θα έδινε στο Κίεβο μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση εάν πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού, οβίδων, ρουκετών αέρος-εδάφους και πυρομαχικών.