Πόσα λέει η φωνή μας για την κατάσταση της υγείας μας; Όπως αναφέρει το CBS, ερευνητές της κλινικής Mayo ένωσαν τις δυνάμεις τους με εταιρεία που εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν την απάντηση.
Ο διευθυντής της Καρδιαγγειακής Έρευνας στην κλινική Mayo, Δρ. Αμίρ Λέρμαν, θεωρεί ότι μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε μια νέα εποχή στην ιατρική με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
«Το σώμα μας μας στέλνει πολλά σήματα στα οποία δεν δίνουμε προσοχή», λέει ο Δρ. Λέρμαν. «Όταν μιλάμε για φωνή, δεν εννοούμε ακριβώς αυτό που ακούμε εσείς κι εγώ. Η φωνή είναι ένα φάσμα πολλών συχνοτήτων», σημειώνει.
Μελέτες περίπτωσεις στην κλινική Mayo έχουν εστιάσει σε αυτές τις συχνότητες, ταυτοποιώντας ορισμένους φωνητικούς βιοδείκτες για τη διάγνωση της υγείας των ασθενών αναφορικά με παθήσεις που κυμαίνονται από την πνευμονική υπέρταση ως την άνοια, και από την κατάθλιψη ως την COVID-19 σήμερα.
«Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο στοιχείο της φωνητικής αναγνώρισης για να ανακαλύψουμε αν μπορουμε πραγματικά να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να ανιχνεύουμε άτομα με COVID-19», λέει ο Δρ. Λέρμαν.
Ο Ταλ Γουέντεροου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vocalis Health, μιας ισραηλινής νεοφυούς επιχείρησης στον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, τη διαχείριση και την πρόβλεψη στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας.
«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δείχνουν την ύπαρξη σήματος τόσο σε συμπτωματικούς όσο και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς», λέει ο Γουέντεροου.
«Μετρήστε από το 50 ως το 70. Έχετε πέντε δευτερόλεπτα να καθαρίσετε τον λαιμό σας και να ετοιμαστείτε», λέει το φωνητικό μήνυμα.
«Μεταφέρουμε τη φωνή από το φωνητικό στο οπτικό πεδίο», εξηγεί ο Γουέντερου. «Τότε, κάθε φωνή που έρχεται τη μεταφράζουμε σε εικόνα, τη συγκρίνουμε και εξετάζουμε αυτή τη συσχέτιση».
H Vocalis συνεργάζεται με εργοδότες στην Ασία και την Ινδία που αναζητούν τρόπους για την ασφαλή επιστροφή των υπαλλήλων τους στους χώρους εργασίας.
Μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά, όπως υπογραμμίζει η Vocalis, έρχεται σε μια στιγμή στην οποία η ανέπαφη φροντίδα είναι κρίσιμης σημασίας. Πόσες φορές έχουμε πει: «Δεν ακούγεσαι καλά σήμερα» «Αυτό προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε, να τυποιήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο στην εργαλειοθήκη της υγειονομικής φροντίδας», λέει ο Γουέντεροου.
Μόλις γίνει η σχετική ακαδημαϊκή δημοσίευση, η Mayo ελπίζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί τη μέθοδο.
Τα επόμενα δύο χρόνια η Mayo θα δουλέψει με 400 ασθενείς στην έρευνά της για την πνευμονική υπέρταση, εξετάζοντας τις φωνές των ασθενών για να κατανοήσει καλύτερα την υγεία τους και την εξέλιξη της πάθησης.