Στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας προχώρησαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ, θέτοντας επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς σε έξι αξιωματούχους και οκτώ επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις κατά Ρώσων υπευθύνων και ρωσικών οντοτήτων για «τη συνέχιση της επιθετικότητάς τους στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Έξι υπεύθυνοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο γιατί κατάσχεσαν ουκρανικά πλοία στο Στενό του Κερτς, στ΄ανοικτά της Κριμαίας, και γιατί υποστήριξαν αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που ορίζονται στη μαύρη λίστα και απαγορεύουν τις εμπορικές συναλλαγές με αυτά.
Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση της αμερικανικής απόφασης, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε, από την πλευρά της, την επιβολή οικονομικών περιοριστικών μέτρων σε 114 Ρώσους αξιωματούχους και 15 ρωσικές οντότητες.
«Καλούμε τη Ρωσία να παραδώσει στην Ουκρανία τα πλοία που κατασχέθηκαν και τα μέλη των πληρωμάτων που κρατούνται, όπως και να σεβαστεί την κυριαρχία και την ακεραιότητα του εδάφους της Ουκρανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι κυρώσεις στρέφονται συγκεκριμένα κατά τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων της εθνικής υπηρεσίας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, εμπλεκομένων στην επίθεση στα τρία ουκρανικά πλοία στ΄ανοικτά της Κριμαίας τον Νοέμβριο του 2018, εξηγεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Είκοσι τέσσερις Ουκρανοί ναύτες «παραμένουν παράνομα κρατούμενοι», προσθέτει η αμερικανική κυβέρνηση.
«Η Ρωσία κατηγορείται επίσης γιατί συνεχίζει την κατοχή της στην Κριμαία, ενώ το Κρεμλίνο υποστήριξε επίσης παράνομες εκλογές που διεξήχθησαν από τους Ουκρανούς αυτονομιστές στις 11 Νοεμβρίου 2018», προσθέτει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και σε βάρος δύο αυτονομιστών Ουκρανών που ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των εκλογών αυτών. Τα ονόματα των Αλεξέι Ναϊντένκο και Βλαντίμιρ Βισότσκι περιλαμβάνονται επίσης στη μαύρη λίστα που παγώνει πιθανά περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ και απαγορεύει σε κάθε αμερικανό πολίτη να έχει εμπορικές συναλλαγές μαζί τους.
Οκτώ ρωσικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων έξι όμιλοι αμυντικών εξοπλισμών που δραστηριοποιούνται στην Κριμαία, περιλαμβάνονται επίσης στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον. Δύο ναυπηγεία, εκ των οποίων το Zelenodolsk, ο μεγαλύτερος ρωσικός κατασκευαστής πλοίων, ο προμηθευτής υδροακουστικού εξοπλισμού (Okeanpribor), ο κατασκευαστής μηχανών ντίζελ για το ρωσικό Ναυτικό (Zvezda), και ένας παραγωγός ηλεκτρονικών-προμηθευτής του ρωσικού στρατού (Fiolent).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ