Σκέψεις να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Λευκορωσία υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωμάτες και αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters ακόμη και μέσα τον μήνα, εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές που ανακήρυξαν νικητή τον Λουκασένκο, με ποσοστο 80%
Η Γερμανία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Σουηδία έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ των κυρώσεων και η Αυστρία τηρεί επίσης αυστηρή στάση, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από το αυριανό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.
Με οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις να απαιτεί ομοφωνία των 27 κρατών μελών, η Ουγγαρία είναι κυρίως η χώρα που εμφανίζεται σκεπτική ως προς το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τις πηγές. Η Ουγγαρία κάλεσε σήμερα την Ένωση «να επιδιώξει τον διάλογο με τη Λευκορωσία και να αποφύγει την περιθωριοποίησή της».
Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με ορισμένους περιορισμούς, ωστόσο, η Βουδαπέστη δεν θέλησε να μπλοκάρει μια δήλωση που εκδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εκ μέρους όλων των χωρών της ΕΕ η οποία έκανε αναφορά ως επιλογή σε κυρώσεις «εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την χρήση βίας τις αδικαιολόγητες συλλήψεις, και την πλαστογράφηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».
«Η κατεύθυνση της διαδρομής μοιάζει σαφής. Πόσοι θα μπουν στη μαύρη λίστα, πόσο βαθιά θα πάμε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ουγγαρία», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας περιλαμβάνουν ένα εμπάργκο όπλων καθώς και απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστολή στο εσωτερικό.
AP Photo