Σε νέες, ευθείες απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προέβη ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
Ο τούρκος υπουργός, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu αφού σχολίασε τις ελληνικές κινήσεις για την παρεμπόδιση της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ έκανε λόγο για «ατυχή προσπάθεια» και ανέφερε ότι η στάση της χώρας μας είναι «ανώμαλη».
Κατηγόρησε την Ελλάδα μια ακόμη φορά για επεκτατισμό, επισημαίνοντας ότι «μιλάμε για μία χώρα η οποία από τη μέρα που ιδρύθηκε επεκτάθηκε 3,5 και 7 φορές σε βάρος της Τουρκίας».
«Από την άλλη μεριά», πρόσθεσε, «υπάρχει το νησί Καστελόριζο με 10 τ.χ. έκταση. Βρίσκεται σε απόσταση 1950 μέτρων από την Τουρκία. Η στάνταρ απόσταση που πρέπει να κολυμπούν οι φοιτητές των πολεμικών σχολών είναι 2 χιλιόμετρα. Δηλαδή είναι σε μία απόσταση την οποία μπορούν να κολυμπήσουν οι φοιτητές των πολεμικών μας σχολών».
Παράλληλα, τονίζοντας την αναγκαιότητα διαλόγου για να ξεπεραστούν τα ζητήματα που υφίστανται μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, ο Ακάρ, σύμφωνα με το Anadolu, είπε ότι η Τουρκία δεν ήταν ποτέ απειλή για τους συμμάχους της.
«Σε όλες τις επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις, καλούμε την Ελλάδα να συναντηθούμε και να συζητήσουμε βάσει του διεθνούς δικαίου... Προτρέπουμε να προσέλθουν (σ.σ. oι Έλληνες) για διάλογο αλλά δεν έρχονται. Θέλουμε να μιλήσουμε και να συναντηθούμε γιατί είμαστε ισχυροί, πρόσθεσε.
Καλώντας την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις «σχέσεις καλής γειτονίας», ο Ακάρ είπε ότι οι αρχές της Τουρκίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας και «η ετοιμότητα να μοιραστεί τα αγαθά του διεθνούς δικαίου» δεν πρέπει να εκληφθούν ως αδυναμία. «Είμαστε υπέρ του νόμου», είπε.
Τόνισε επίσης ότι τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν πρέπει να αντανακλούν τις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Άγκυρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατισμό, έθεσε εκ νέου θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών και τόνισε πως η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας λόγω «στρατιωτικοποίησης των νησιών».
Επίσης, επέρριψε ευθύνη τόσο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ότι χαλάνε «το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών».