Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προχώρησε στη δεύτερη δοκιμή πυραύλων σε διάστημα μιας εβδομάδας σημαίνοντας συναγερμό σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ.
Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την επαρχία Νότια Χαμγκιόνγκ, στο κεντροανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας. Οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 450 χιλιομέτρων, ενώ έφθασαν σε ύψος 60 χιλιομέτρων, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.
Η USINDOPACOM, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, σημείωσε σε ανακοίνωσή του πως οι δοκιμές δείχνουν ότι τα παράνομα» προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων απειλούν τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεννόηση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι "Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους". Το Τόκιο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του μέσω της πρεσβείας του στην Κίνα. Πρόκειται για "απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας και της περιφέρειας. Είναι επίσης παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ", δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο πυραύλους την Κυριακή, μετά την επίσκεψη στη Σεούλ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Επρόκειτο για την πρώτη εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν κατόπιν τη δοκιμή αυτή, σημειώνοντας πως επρόκειτο για πυραύλους Κρουζ μικρού βεληνεκούς, όχι βαλλιστικούς.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους πως "σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο".