Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Επτά νεκροί σε νέες συγκρούσεις Αρμένιων και Αζέρων στρατιωτών
AP
AP

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Επτά νεκροί σε νέες συγκρούσεις Αρμένιων και Αζέρων στρατιωτών

Οι «αντίπαλοι» του Νοτίου Καυκάσου, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, κατηγόρησαν την Τρίτη η μία την άλλη ότι άνοιξαν πυρ γύρω από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε μία σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα συνολικά επτά στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

Οι δύο γείτονες -και οι δύο πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης- έχουν οδηγηθεί επανειλημμένα σε συγκρούσεις τα τελευταία 35 χρόνια για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά φιλοξενεί κυρίως αρμενικό πληθυσμό.

Το αζέρικο υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση κοντά στον αμφισβητούμενο διάδρομο Λατσίν, βασική οδό για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την Αρμενία που διέρχεται από το αζέρικο έδαφος. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Το Ερεβάν είχε κατηγορήσει νωρίτερα το Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ εναντίον αρμενικών στρατευμάτων που εκτελούσαν μηχανικές εργασίες κοντά στο χωριό Τεχ στη νότια επαρχία Σιούνικ της Αρμενίας. Όπως είπε, οι δυνάμεις του είχαν πάρει «αντίμετρα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ρωσική αποστολή

Η Ρωσία απέστειλε ειρηνευτικό απόσπασμα χιλιάδων ατόμων στην περιοχή το 2020 στο πλαίσιο συμφωνίας για τον τερματισμό μαχών που διήρκησαν εβδομάδες, στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και είδαν το Αζερμπαϊτζάν να σημειώνει σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Η Μόσχα είναι σύμμαχος της Αρμενίας, αλλά επιδιώκει επίσης να έχει καλές σχέσεις με το Μπακού. Η τελευταία αντιπαράθεση έχει θεωρηθεί ως βασική δοκιμασία της συνεχιζόμενης επιρροής της Μόσχας στην περιοχή, καθώς διεξάγει τον δικό της πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τελευταία αντιπαράθεση αφορά στον έλεγχο του διαδρόμου Λατσίν - της μοναδικής οδικής διαδρομής που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μέλη οργανώσεων του Αζερμπαϊτζάν που ισχυρίζονται ότι είναι περιβαλλοντικοί διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τη διαδρομή από τα τέλη του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα η Αρμενία να καταγγέλλει ανθρωπιστική κρίση.

Το Μπακού αρνείται τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι βασικές προμήθειες εισέρχονται στα εδάφη της Αρμενίας και υπερασπίζεται τους διαδηλωτές. Το Ερεβάν τους αποκαλεί ταραξίες που υποστηρίζονται από την αζέρικη κυβέρνηση.