Ν. Κορέα: Θα συζητήσει με τις ΗΠΑ «ζητήματα που εγείρονται» από τα έγγραφα που διέρρευσαν
AP
AP

Ν. Κορέα: Θα συζητήσει με τις ΗΠΑ «ζητήματα που εγείρονται» από τα έγγραφα που διέρρευσαν

Η Νότια Κορέα είναι ενήμερη για τις ειδήσεις σχετικά με τη διαρροή αρκετών απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ και σχεδιάζει να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες «τα ζητήματα που προέκυψαν» ως αποτέλεσμα της διαρροής, δήλωσε την Κυριακή αξιωματούχος της προεδρίας της Νότιας Κορέας.

Αρκετά διαβαθμισμένα στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ αναρτήθηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέροντας ένα μερικό, μηνιαίο στιγμιότυπο του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσαν την Παρασκευή τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ή φιλορωσικά στοιχεία βρίσκονται πιθανότατα πίσω από τη διαρροή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι ερευνά τη διαρροή.

Ένα από τα έγγραφα, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, έδειχνε λεπτομέρειες σχετικά με εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων Νοτιοκορεατών ανώτατων αξιωματούχων σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ προς τη Σεούλ να βοηθήσει στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και την πολιτική της να μην το πράξει.

Το έγγραφο, το οποίο δεν φαίνεται να φέρει ημερομηνία, ανέφερε ότι η Νότια Κορέα είχε συμφωνήσει να πουλήσει βλήματα πυροβολικού για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, επιμένοντας ότι ο "τελικός χρήστης" θα πρέπει να είναι ο αμερικανικός στρατός. Αλλά στο εσωτερικό της χώρας, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας ανησυχούσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα εκτρέψουν στην Ουκρανία.

Η έκθεση βασίστηκε εν μέρει σε πληροφορίες σημάτων, οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν τη Νότια Κορέα, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους.

Ο Νοτιοκορεάτης προεδρικός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αμερικανική κατασκοπεία ή να επιβεβαιώσει λεπτομέρειες από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ερωτηθείς εάν η Νότια Κορέα σκοπεύει να προβεί σε διαμαρτυρία ή να ζητήσει εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα προηγούμενα και τις υποθέσεις που αφορούν άλλες χώρες.

Η Νότια Κορέα έχει υπογράψει σημαντικές συμφωνίες παροχής εκατοντάδων αρμάτων μάχης, αεροσκαφών και άλλων όπλων στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι ένας νόμος της Νότιας Κορέας που απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε συγκρούσεις καθιστά δύσκολη την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Νότιας Κορέας.

Ο Γιουν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 26 Απριλίου κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμα:

Οι ΗΠΑ αποτιμούν τους κινδύνους της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων