Του Γιάννη Μαντζίκου
Η επόμενη μέρα της απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει το νομοθετικό έργο του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, συνοδεύτηκε από οργίλες αντιδράσεις, παραιτήσεις, διαδηλώσεις και προσφυγές στα δικαστήρια. Μια κατάσταση που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η Βρετανία στη μετά Brexit εποχή θα εξέλθει διαιρεμένη και «τραυματισμένη»
Χθες λοιπόν όχι μόνο υπήρξαν ισχυρότατες αντιδράσεις από το κόμμα των Συντηρητικών, αλλά σημειώθηκαν και δυο παραιτήσεις με υψηλό πολιτικό συμβολισμό η κάθε μια. Πρώτη, η παραίτηση της Ρουθ Ντείβιντσον της ηγέτιδας των Σκωτσέζων Συντηρητικών η οποία ήταν θερμή οπαδός της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε συγκρουστεί στο παρελθόν με τον Μπόρις Τζόνσον. Παρά το γεγονός ότι η ίδια δήλωσε ότι η παραίτηση της συνδέεται με το ότι έγινε μητέρα πριν λίγο καιρό, ήταν κοινό μυστικό ότι δεν ήθελε να συνδεθεί άρρηκτα με την πολιτική Τζόνσον και το Brexit.
Εξίσου σημαντική ήταν και η παραίτηση του υπεύθυνου για την κομματική πειθαρχία στη Βουλή των Λόρδων, Λόρδου Τζορτζ Γιάνγκ. Ο λόρδος Γιάνγκ, βετεράνος των Συντηρητικών, έχει συνεργαστεί με όλους τους ηγέτες του κόμματος από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και έπειτα. Η παραίτηση του υπέρμαχου του Brexit αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα για τον Τζόνσον, αφού ο Λόρδος εξήγησε ότι δεν μπορεί να δεχτεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία την αναστολή του νομοθετικού έργου της βουλής.
Την ίδια ώρα όμως χιλιάδες εξαγριωμένοι πολίτες έβγαιναν στους δρόμους διαδηλώνοντας αυθόρμητα κατά της απόφασης Τζόνσον, ενώ τουλάχιστον 1.500.000 πολίτες είχαν υπογράψει τη διαδικτυακή αίτηση στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου με την οποία απαιτούν να μην κλείσει η βουλή αν δεν έχει νομοθετηθεί η παράταση του άρθρου 50 ή δεν έχει ακυρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, οι αντίπαλοι του σκληρού Brexit ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα για να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου. Επικεφαλής της κίνησης αυτής είναι η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, η οποία κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευθεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την ΕΕ. Τέλος, μια ομάδα 75 φιλοευρωπαίων βουλευτών ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας επείγουσα ακρόαση εν αναμονή συζήτησης επί της ουσίας του θέματος την 6η Σεπτεμβρίου.
Το ερώτημα τώρα που τίθεται επί της ουσίας είναι τι μπορούν να κάνουν οι βουλευτές, στις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε και (ανοίγει η Βουλή για λίγο καιρό), προκειμένου να σταματήσουν τον Τζόνσον. Κάποιοι ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη 24 της Βουλής των Κοινοτήτων «για κατεπείγον εθνικό θέμα» άλλοι μαντεύουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών Τζερεμι Κορμπιν θα πυροδοτήσει την «βόμβα» της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του Τζόνσον.
Αν συμβεί το τελευταίο μένει να δούμε, αν ο Κόρμπιν που τελευταία προσπαθεί να δείξει το «φιλοευρωπαϊκό» του πρόσωπο, μπορέσει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των δυνάμεων που αντιτάσσονται στο Brexit. Αγκάθι πάντως αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές αντιτίθενται απλά Brexit χωρίς συμφωνία και όχι στο Brexit γενικά.
Φωτογραφία AP