Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπεραμύνθηκε τη Δευτέρα της απόφασης που έλαβε τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν να άρει ορισμένες κυρώσεις σε βάρος του ρωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού Nord Stream 2.
Παράλληλα, υποσχέθηκε πως αν η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως "όπλο” τον αγωγό οι ΗΠΑ θα απαντήσουν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εστάλη στο Κογκρέσο τον Μάιο διαπίστωσε ότι η Nord Stream 2 AG -η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τον ρωσικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία- και ο διευθύνων σύμβουλός της, Ματίας Βάρνιγκ, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, παραβίασαν τις κυρώσεις. Αλλά ο Μπλίνκεν ήρε αμέσως αυτές τις κυρώσεις, λέγοντας ότι η απόφαση εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
Η Γερμανία, με την οποία ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ που επλήγησαν κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ, θέλει να ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού.
"Η Γερμανία έχει έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών και συνεργαζόμαστε εντατικά μαζί της", δήλωσε ο Blinken στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για το έργο του αγωγού σε ακρόαση σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.
"Νομίζω ότι έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε κάτι θετικό από κάτι κακό που κληρονομήσαμε όταν ανάλαβαμε τη διακυβέρνηση”, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Η Gazprom και οι δυτικοί εταίροι της προωθούν με γοργούς ρυθμούς την ολοκλήρωση του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Το έργο, που έχει ολοκληρωθεί σχεδόν κατά 95%, θα παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας της τα τέλη διέλευσης και ενδεχομένως να υπονομεύσει την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα.
"Έχουμε εκ των προτέρων συνάψει συμφωνίες, που επιτρέπουν να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση της Ρωσίας θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την οικονομική ασφάλεια οποιασδήποτε από αυτές τις χώρες", διαβεβαίωσε ο Μπλίνκεν.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είχε αντιταχθεί στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ύψους 11 δισ. δολαρίων, λέγοντας ότι αποτελεί μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Nord Stream 2 ως μοχλό για την αποδυνάμωση των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τη Μόσχα.