Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι η ματαιωθείσα ανταρσία του αρχηγού της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αψήφησε την εξουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας "ρωγμές" στο υψηλότερο επίπεδο του κράτους και υποχρεώνοντάς τον να «υπερασπιστεί» τη Μόσχα.
«Ήταν άμεση αμφισβήτηση της εξουσίας του Πούτιν. Επομένως, αυτό εγείρει πραγματικά ερωτήματα και αποκαλύπτει πραγματικές ρωγμές» στους κόλπους της ρωσικής εξουσίας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε διάφορες κυριακάτικες τηλεοπτικές εκπομπές.
«Δεν έχουμε δει ακόμη την τελευταία πράξη, δήλωσε αλλά το γεγονός ότι έχετε κάποιον από μέσα να αμφισβητεί την εξουσία του Πούτιν και να αμφισβητεί ευθέως τους λόγους για τους οποίους εξαπέλυσε αυτή την επίθεση στην Ουκρανία, είναι από μόνο του κάτι πολύ ισχυρό».
Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τις τελευταίες 24 ώρες εντατικές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους σε σχέση με την κρίση στη Ρωσία αλλά επιφυλάχτηκαν να σχολιάσουν άμεσα τα γεγονότα αυτά, προκειμένου να μην δώσουν κανένα πρόσχημα στον πρόεδρο Πούτιν να εμπλέξει τις ΗΠΑ στην ανταρσία.
Πέρα από τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της ανταρσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει επίσης ο φόβος μήπως μια πυρηνική δύναμη να βυθιστεί στην αστάθεια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε το Σάββατο συνομιλίες με Δυτικούς ηγέτες, όπως με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στη Ρωσία και συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.
Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν ήταν σε επαφή το Σάββατο με τους ομολόγους του των χωρών της G7, καθώς και της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την Washington Post και τη New York Times, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο ότι επίκειται ανταρσία της Βάγκνερ στη Ρωσία μια ημέρα προτού αυτή ξεσπάσει.
Για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είναι ακόμη "πολύ νωρίς" να γίνουν εικασίες σε σχέση με τον αντίκτυπο της κρίσης στη Ρωσία ή στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, «στο μέτρο όπου εκτρέπεται η προσοχή της Ρωσίας, αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την Ουκρανία μεσούσης της αντεπίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε.
«Πριν από 16 μήνες οι ρωσικές δυνάμεις ήταν στις πύλες του Κιέβου, νομίζοντας ότι θα πάρουν την πόλη μέσα σε λίγες ημέρες, νομίζοντας ότι θα μπορούσαν να διαγράψουν την Ουκρανία από τον χάρτη ως ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Και τώρα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έπρεπε να υπερασπιστούν τη Μόσχα, τη ρωσική πρωτεύουσα, από τους μισθοφόρους που οι ίδιες δημιούργησαν», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η κρίση ενισχύει ακόμη περισσότερο τη «στρατηγική αποτυχία» του Πούτιν στην Ουκρανία.