Η πολιτικός των Πρασίνων δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF χθες βράδυ πως «το σημαντικό είναι αυτές τις ημέρες, αυτές τις εβδομάδες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μην κοιτάμε αν και πού υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών και τον καγκελάριο».
Την περασμένη εβδομάδα, η κυρία Μπέρμποκ κάλεσε να ληφθούν αποφάσεις το ταχύτερο για την παράδοση αρμάτων μάχης.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, τηρεί πιο επιφυλακτική στάση από την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το Βερολίνο δεν θα ενεργήσει «μονομερώς» όσον αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο.
Στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της η κυρία Μπέρμποκ είπε πως οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενες μήνες θα είναι αποφασιστικοί για την έκβαση της ένοπλης σύρραξης και ότι είναι «κρίσιμο» να σημειωθεί «πρόοδος» όσον αφορά τη δυνητική αποστολή αρμάτων μάχης.
Νωρίτερα χθες, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε ξανά η Γερμανία να στείλει στη χώρα του άρματα μάχης το συντομότερο, τονίζοντας πως δεν αποδέχεται το επιχείρημα του Βερολίνου πως δεν θέλει να ενεργήσει χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους του στο NATO.
Η Μπούντεσταγκ, η γερμανική κάτω Βουλή, θα συζητήσει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το απόγευμα.
Σχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί καλεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς να δώσει αμέσως «άδεια για την εξαγωγή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία».
Μέχρι σήμερα, καμία χώρα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης δυτικής κατασκευής.