Φωτογραφία αρχείου
Μπανγκλαντές: Χωρίς ρεύμα 130 εκατ. άνθρωποι λόγω μπλακ άουτ
Φωτογραφία αρχείου

Μπανγκλαντές: Χωρίς ρεύμα 130 εκατ. άνθρωποι λόγω μπλακ άουτ

Τουλάχιστον 130 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπανγκλαντές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω μίας βλάβης του δικτύου που οδήγησε σε γενικευμένο μπλακ άουτ. Το δίκτυο έχει καταρρεύσει από τις 2 το μεσημέρι, τοπική ώρα -από τότε, δύο στους τρεις κατοίκους της χώρας έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ανάπτυξης Ενέργειας αναφέρει ότι, προς το παρόν η αιτία της βλάβης στο δίκτυο παραμένει άγνωστη και διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστεί.

Ο υπουργός τεχνολογίας Ζουνάιντ Παλάκ, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι το ρεύμα αναμένεται να επανέλθει στις 20.00, τοπική ώρα, στην Ντάκα, την πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σημεωτέον ότι, εδώ και πολλούς μήνες το Μπανγκλαντές αντιμετωπίζει οξεία ενεργειακή κρίση, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του φυσικού αερίου. Καθώς δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την εισαγωγή ντίζελ και αερίου σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλύψει τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, η Ντάκα αναγκάστηκε να επιβάλει «μέτρα λιτότητας». Οι σταθμοί που παράγουν ηλεκτρικό χρησιμοποιώντας ντίζελ καθώς και ορισμένοι σταθμοί παραγωγής με φυσικό αέριο, διέκοψαν τη λειτουργία τους. Τα δεκάδες χιλιάδες τζαμιά της χώρας καλούνται να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά παρά μόνο κατά τη διάρκεια των πέντε προσευχών την ημέρα.

Οι ελλείψεις αυτές επιδεινώθηκαν και από την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, του τάκα, κατά περίπου 20% σε σχέση με το δολάριο.

Οι πολύωρες, συνεχείς διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει οργή στους κατοίκους. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στην Ντάκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια διαδήλωση που κατεστάλη βίαια από την αστυνομία.

Λόγω του πληθωρισμού, που ψαλιδίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα να θέσει πλαφόν στην τιμή πολλών βασικών ειδών διατροφής –όπως είναι το ρύζι– για να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

Τον Νοέμβριο του 2014 είχε σημειωθεί και πάλι ένα γενικευμένο μπλακ άουτ στο Μπανγκλαντές. Τότε, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου το 70% των κατοίκων της χώρας, επί δέκα ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP