Νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απαγορεύοντας τις εισαγωγές θαλασσινών, βότκας και διαμαντιών, αποκλείοντας την από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο. Παράλληλα τόνισε ότι μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.
«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ».
Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή, για την οποία ο Μπάιντεν είπε ότι ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα ανοίξει το δρόμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αγαθών, αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσική οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της βαθιάς ύφεσης.
«Λαμβάνουμε επίσης επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Μόσχα απολάμβανε προηγουμένως το λεγόμενο εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», το οποίο ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.
Η απαγόρευση του αμερικανικού υπουργείου στοχεύει επίσης Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες που ζουν στο εξωτερικό και «στηρίζουν τον Πούτιν».
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Η σημερινή ενέργεια πρέπει να υπενθυμίσει στον Πούτιν και στους Ρώσους και Λευκορώσους φίλους του ότι ο κόσμος καταδικάζει σθεναρά τη φρίκη που διαπράττουν».
Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να βάλει στο στόχαστρο Ρώσους και Λευκορώσους που κρίνει ότι ασκούν «επιρροή» για να τους αποτρέψει από το να παρέχουν «υποστήριξη στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία».
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.