Την πεποίθησή του ότι η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν δεν θα μπορούσε να είχε γίνει με καλύτερο και πιο συντεταγμένο τρόπο, εξέφρασε σε διάγγελμα του ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα του ήταν να διασφαλισθεί πως η χώρα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Στις πρώτες δημόσιες του δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως εξαιρετική επιτυχία τον απεγκλωβισμό από την χώρα.
«Χθες το βράδυ στην Καμπούλ, οι ΗΠΑ έβαλαν ένα τέλος σε 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία. Ολοκληρώσαμε μια από τις μεγαλύτερες αερομεταφορές στην ιστορία με περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να εκεννώνουν τη χώρα με ασφάλεια», ανέφερε στο μήνυμά του ο Τζο Μπάιντεν. Και επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον διπλάσιο που οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν πως ήταν δυνατό. «Κανένα έθνος δεν έκανε κάτι στην ιστορία, όμως το κάναμε εμείς χθες», σημείωσε ο Τζ. Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της αποστολής οφείλεται στην απίστευτη ικανότητα, την ανδρεία και το αλτρουιστικό κουράγιο του αμερικανικού στρατού, του διπλωματικούς σώματος και των μυστικών υπηρεσιών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η αμερικανική κυβέρνηση είχε επικοινωνήσει πάρα πολλές φορές με τους υπηκόους των ΗΠΑ στην χώρα, απευθύνοντας πολλαπλές προειδοποιήσεις και προσφέροντας βοήθεια, προκειμένου να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.
«Φανταστείτε να ξεκινούσαμε τις εκκενώσεις τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, φέρνοντας χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και εκκενώνοντας περισσότερους από 120.000 ανθρώπους εν μέσω εμφυλίου πολέμου», ανέφερε, απαντώντας στις επικρίσεις που του ασκούνται για καθυστερημένη έναρξη της επιχείρησης.
«Θα υπήρχε και τότε βιασύνη στο αεροδρόμιο, έλλειψη εμπιστοσύνης και ελέγχου από την κυβέρνηση και θα ήταν και πάλι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή» πρόσθεσε.
Επισήμανε επίσης ότι από τότε που ξεκίνησε την εκκένωση πριν από 17 ημέρες, οι ΗΠΑ εντόπισαν περίπου 5.000 Αμερικανούς που είχαν νωρίτερα αποφασίσει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα ήθελαν να φύγουν.
Τι θα γίνει με τους πολίτες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
Στο ζήτημα των Αμερικανών πολιτών που παραμένουν στο Αφγανιστάν, ο Τζ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ηγείται διπλωματικής προσπάθειας ώστε να καταστεί δυνατή η αποχώρησή τους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για πολίτες διπλής υπηκοότητας και ανθρώπους με βαθείς δεσμούς στο Αφγανιστάν.
«Για την ακρίβεια, χθες, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα που έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα για όσα αναμένει η διεθνής κοινότητα από τους Ταλιμπάν», είπε, τονίζοντας την ελευθερία μετακίνησης και αποχώρησης από τη χώρα.
Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατελείωτο πόλεμο
Σε κάθε περίπτωση υπερασπίστηκε την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι μετά και τη συμφωνία που είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ταλιμπάν, η Ουάσιγκτον δεν είχε άλλες επιλογές από «στρατιωτική αποχώρηση ή κλιμάκωση» στον μακροβιότερο πόλεμο στην Ιστορία των ΗΠΑ.
«Είχαμε μόνο δύο επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Για να προσθέσει ότι η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. «Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατελείωτο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω την αποχώρηση», συνέχισε. Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν η καλύτερη απόφαση για τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.
Μήνυμα στον ISIS
Απευθυνόμενος στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου βρήκαν το θάνατο 13 αμερικανοί στρατιώτες, ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Δεν έχουμε τελειώσει μαζί σας ακόμη». Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα διώξουν «την τρομοκρατία όπου βρίσκεται σήμερα, όχι εκεί που βρισκόταν πριν από δύο δεκαετίες».
«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε.