Του Γιάννη Μαντζίκου
Σε αναστολή των εργασιών του βρετανικού Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες αναμένεται να προχωρήσει απόψε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον ο οποίος διαμήνυσε εκ νέου πως δεν πτοείται από τις απόπειρες του Κοινοβουλίου να παρατείνει το Brexit.
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τζέιμς Σλακ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει παράταση της προθεσμίας για το Brexit» και πως δεν θα δεχτεί άλλες άσκοπες καθυστερήσεις, διαμηνύοντας ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών που θα ζητήσει αργότερα σήμερα ο Τζόνσον.
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκρίβ υπέβαλε έκτακτο αίτημα στο Κοινοβούλιο με το οποίο ζητά να δημοσιευτούν όλες οι συζητήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων αναφορικά με το κλείσιμο της βουλής. Αίτημα συζήτησης έχει υποβάλλει και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν αναφορικά με το Κράτος Δικαίου. Ο τελευταίος μιλώντας σήμερα στο BBC αποκάλεσε την απόφαση Τζόνσον «Ντροπή για τη δημοκρατία».
Στη συνέχεια, οι βουλευτές αναμένεται να απορρίψουν την πρότασή του Τζόνσον για κάλπες στις 15 Οκτωβρίου, αφού την Παρασκευή, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινού μετώπου εναντίον πρόωρων εκλογών. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση Τζόνσον απαιτείται να συναινέσουν τα 2/3 των βουλευτών. Η αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον τόνισε εκ νέου σήμερα με αφορμή το θέμα αυτό «ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να στηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προτού η κυβέρνηση αιτηθεί την παράταση του άρθρου 50 για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ».
Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε στο Δουβλίνο για να συναντηθεί τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαραντκαρ. Εκεί τόνισε ότι δεν πτοείται από το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο του ζητά να παρατείνει το Brexit, προσθέτοντας όμως ότι ευελπιστεί σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Από την πλευρά του ο Βαράντκαρ προειδοποίησε τον Τζόνσον και τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά τα προβλήματα. Το ιρλανδικό «δίχτυ ασφαλείας», το λεγόμενο backstop, «παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας αποχώρησης», πρόσθεσε.
Με φόντο τα παραπάνω, το σχέδιο παράτασης του Brexit έλαβε το απόγευμα της Δευτέρας τη βασιλική επικύρωση ώστε να γίνει νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε την πρώτη έγκριση στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα The Telegraph στην ηλεκτρονική της έκδοση αργά το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για να αποκλειστεί νομικά κάθε αναβολή του Brexit. Ένα από τα υπό εξέταση σχέδια προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα συνοδεύσει το αίτημα για την αναβολή με επιστολή στην οποία θα διευκρινίζει πως η κυβέρνησή του δεν θέλει η αποχώρηση να καθυστερήσει πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Χθες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου πάση θυσία». Ερωτηθείς από το Sky News εάν ο πρωθυπουργός προτίθεται να αγνοήσει τον νόμο που ψηφίστηκε, ο Ράαμπ είπε ότι «η κυβέρνηση θα δει προσεκτικά τι ζητά και τι δεν ζητά», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι απλά σύννομο αλλά υπεύθυνο».Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια για την εν λόγω νομοθεσία», ενώ αποκάλεσε χαρακτηριστικά τον νόμο Μπεν «άθλιο και υποτακτικό».
Ωστόσο το φερόμενο αυτό σχέδιο αναμένεται να συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο της χώρας. Ήδη ο Λόρδος Σαμπτιον πρώην ανώτατος Δικαστής είπε ότι "είναι ξεκάθαρο τι ζητά η Βουλή από τον πρωθυπουργό κάθε τι άλλο συνιστά παράβαση του νόμου". Την ίδια ώρα, η Ένωση Δικηγόρων Ποινικού Δικαίου καταδίκασε πιθανά σχέδια της κυβέρνησης να αγνοήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που αποκλείει μία έξοδο χωρίς συμφωνία και ζητά νέα παράταση στην αποχώρηση, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ προέβη σε μία ασυνήθιστη σύσταση προς τον πρωθυπουργό.