Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα την λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των αμάχων στην επαρχία Κάμπο Ντελγάδο στην βορειοανατολική Μοζαμβίκη, η οποία μαστίζεται από εξέγερση ισλαμιστών, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός της βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική και γι'αυτούς που βρίσκονται παγιδευμένοι στις ζώνες που μαίνονται συγκρούσεις, όπου υπάρχουν ελάχιστα μέσα διαβίωσης, και γι'αυτούς που έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός της επαρχίας αυτής», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.
«Αυτοί που έχουν απομείνει εκεί στερούνται είδη πρώτης ανάγκης και κινδυνεύουν να θανατωθούν, να κακοποιηθούν σεξουαλικά, να απαχθούν ή να στρατολογηθούν δια της βίας από ένοπλες ομάδες. Αυτοί που φεύγουν διακινδυνεύουν τη ζωή τους», προσθέτει.
Τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δραστηριοποιούνται εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή του Κάμπο Ντελγάδο. Αυτοί επιτίθενται στα χωριά, σπέρνοντας τον τρόμο και αποσκοπώντας στην δημιουργία ενός χαλιφάτου.
Οι επιθέσεις τους, κυρίως εκτελέσεις αμάχων, και οι σφοδρές συγκρούσεις τους με τις δυνάμεις της τάξης σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Κάμπο Ντελγάδο έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ΟΗΕ κρίνει ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία αυτή γίνεται "ολοένα και πιο ανησυχητική".
Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας.
Περισσότεροι από 350.000 έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας στην περιοχή αυτή τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μόνον από τις 16 Οκτωβρίου περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει μέσω θαλάσσης, ενώ τουλάχιστον ένα πλοίο από αυτά που τους μετέφεραν έχει ναυαγήσει, προκαλώντας τον θάνατο όπως πιστεύεται περίπου 40 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στις ζώνες της σύγκρουσης, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται να παραμένουν κρυμμένοι για μέρες.