Μόσχα: Υπό ρωσικό έλεγχο παραμένει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
Πόλεμος

Μόσχα: Υπό ρωσικό έλεγχο παραμένει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσαν σήμερα οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές της κοντινής πόλης Ενερχοντάρ, αφού Ουκρανός αξιωματούχος υπονόησε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό.

«Τα μέσα ενημέρωσης διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ότι η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ενερχοντάρ και να εγκαταλείψει (τον πυρηνικό σταθμό). Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι αληθείς», τόνισε η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της πόλης στο Telegram.

Ο Πέτρο Κότιν επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας (Energoatom) δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται ενδεχομένως να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβαν τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος δεν παράγει πλέον ενέργεια.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι συναντήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με μια αντιπροσωπεία Ρώσων προκειμένου να συζητήσουν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή. Στη Ζαπορίζια παραγόταν προπολεμικά περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία.

Εξάλλου ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Πολλοί από τους εργαζόμενους ζουν στην Ενερχοντάρ.

«Η γραμμή άμυνας αρχίζει να υποχωρεί προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισήμανε ο Ποντολιάκ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε ότι το Κίεβο «θα ανακαταλάβει» τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.