Η Ρωσία απάντησε στο ύψους 320 δισεκ. δολαρίων αμυντικό πρόγραμμα του ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα κατηγορώντας σήμερα την Ιαπωνία ότι εγκαταλείπει δεκαετίες ειρηνιστικής πολιτικής και ενστερνίζεται την «αχαλίνωτη στρατιωτικοποίηση».
«Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα ότι το Τόκιο έχει μπει στο δρόμο μιας άνευ προηγουμένου ενίσχυσης της δικής του στρατιωτικής δύναμης, που περιλαμβάνει την απόκτηση δυνατότητας να καταφέρει πλήγματα», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το πρόγραμμα του Κισίντα διπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του ιαπωνικού ΑΕΠ σε διάστημα πέντε ετών και καθιστά την Ιαπωνία τρίτη παγκοσμίως στις αμυντικές δαπάνες, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Το εν λόγω σχέδιο αντανακλά την ανησυχία της Ιαπωνίας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί ένα προηγούμενο που θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν.
«Αυτό είναι μια ευθεία απόρριψη από την κυβέρνηση του Φ. Κισίντα της ειρηνικής ανάπτυξης της χώρας, που διακηρυσσόταν επίμονα από προηγούμενες γενιές πολιτικών, και μια επιστροφή στην οδό της αχαλίνωτης στρατιωτικοποίησης», αναφέρεται στη ρωσική δήλωση.
Η Ρωσία αναφέρει πως μια τέτοια κίνηση «θα δημιουργήσει αναπόφευκτα νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και θα οδηγήσει σε αυξανόμενη ένταση στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού».
Στη ρωσική δήλωση προστίθεται ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών λαμβάνει χώρα παρά «την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, που δεν είναι λαμπρή, και την αύξηση δομικών ανισορροπιών στον κρατικό προϋπολογισμό».
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο και τη Μόσχα επισκιάζονται από μια ανεπίλυτη διένεξη για μια συστάδα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό που τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν αποσπάσει από την Ιαπωνία στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.