Οι αρχές Μιανμάρ άσκησαν σήμερα μια δεύτερη κατηγορία εναντίον της de facto ηγέτιδας της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σύμφωνα με τον δικηγόρο της ο οποίος είπε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παραβίαση του νόμου περί φυσικών καταστροφών.
Η Σου Τσι είχε συνάντηση με δικαστή, μέσω βιντεοκλήσης, λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού, ωστόσο οι δικηγόροι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν επειδή δεν τους είχε παραχωρηθεί πληρεξούσιο.
Ερωτηθείς για την υγεία της, ο δικηγόρος της είπε πως «Καμία είδηση σημαίνει καλή είδηση. Δεν έχουμε ακούσει, ούτε λάβει κάποια κακή είδηση».
Η ημερομηνία της επόμενης ακροαματικής διαδικασίας θα είναι η 1η Μαρτίου, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται δε, ότι η παράδοξη πρώτη κατηγορία, για την οποία ζητήθηκε η κράτησή της Σoυ Τζι για 15 ημέρες, αφορούσε σε τουλάχιστον 10 walkie talkie που βρέθηκαν στο σπίτι της, στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ.
Αυτός ο εξοπλισμός επικοινωνίας εισήχθη παράνομα στη χώρα, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, αναφέρει δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου (την ημέρα του πραξικοπήματος), το οποίο διέταξε την κράτησή της για 15 ημέρες.
Ο Τομ Άντριουζ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, σχολίασε σχετικά ότι η ακροαματική αυτή διαδικασία δεν αναμένεται να έχει τίποτε το δίκαιο. «Δεν υπάρχει κάτι δίκαιο στην χούντα. Πρόκειται για θέατρο. Είναι μόνον θέατρο. Και βεβαίως κανείς δεν τους πιστεύει», σημείωσε.
Ο στρατός της Μιανμάρ αρνήθηκε εξάλλου σήμερα ότι η ανατροπή από αυτόν της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας συνιστά πραξικόπημα, λέγοντας ότι η δράση του αιτιολογείται από το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκε η, σύμφωνα με τον ίδιο, νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, και σημείωσε ότι θα παραδώσει πίσω την εξουσία μετά τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Την ίδια ώρα, περίπου 426 άνθρωποι –πολιτικοί αξιωματούχοι, γιατροί, ακτιβιστές, φοιτητές, απεργοί– έχουν συλληφθεί αυτές τις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής των πολιτικών