Μιανμάρ: Επεκτείνεται ο στρατιωτικός νόμος μετά τα νέα αιματηρά επεισόδια

Μιανμάρ: Επεκτείνεται ο στρατιωτικός νόμος μετά τα νέα αιματηρά επεισόδια

Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε αρκετές περιοχές με σκοπό να περιορίσει τις κινητοποιήσεις οι οποίες κλιμακώνονται.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά απο αίτημα της κινεζικής πρεσβείας έπειτα από πυρά αστυνομικών δυνάμεων σε δύο βιομηχανικές φτωχογειτονιές στην πόλη Γιανγκόν, όπου πυρπολήθηκαν εργοστάσια κινεζικών συμφερόντων και είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 39 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία, κινδύνεψαν πολίτες της και οι περιουσίες τους εξαιτίας της πυρκαγιάς, που όμως ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς προκλήθηκε.

Το κρατικό, αγγλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι της Κίνας CGTN μετέδωσε ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιθέσεις αλλά η ταυτότητα των εμπρηστών δεν έχει εξακριβωθεί.

«Η Κίνα προτρέπει τη Μιανμάρ να λάβει περαιτέρω αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει όλες τις βίαιες πράξεις, να τιμωρήσει τους δράστες όπως προβλέπει ο νόμος και να διασφαλίσει τη ζωή και την περιουσία των κινεζικών επιχειρήσεων και του προσωπικού τους στη Μιανμάρ», πρόσθεσε το κανάλι, επικαλούμενο μια ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 22 διαδηλωτές στο προάστιο Χλαϊνγκθάγια, ενώ ακόμη 16 πολίτες και ένας αστυνομικός σε διάφορες άλλες περιοχές.

Η στρατιωτική χούντα, που κλιμακώνει την καταστολή έναντι των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για το στρατιωτικό πραξικόπημα, επέβαλε στρατιωτικό νόμο στα προάστια Χλαϊνγκθάγια και Σβεπιτσάρ, την Κυριακή, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας, την επέκτεινε σε τέσσερις ακόμη πόλεις, όλες βιομηχανικές, στα ανατολικά της Γιανγκόν. Στις περιοχές αυτές ζουν πολίτες που εργάζονται στα κινεζικών συμφερόντων εργοστάσια.

Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW) κάλεσε τόσο τον ΟΗΕ όσο και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου, που κατέλαβαν οι στρατιωτικοί την εξουσία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 110 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ οι βιαιότητες εναντίον των πολιτών σε πολλές περιπτώσεις συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Η τρομακτική αύξηση των δολοφονηθέντων διαδηλωτών από πυρά μέσα στο Σαββατοκύριακο αποδεικνύει πόσο έχουν αποθρασυνθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα ώστε να στοχεύουν απευθείας με πραγματικά πυρά τους πολίτες», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW για την Ασία, Φιλ Ρόμπερτσον.