Μιανμάρ: Ανθρωπιστικές οργανώσεις περιμένουν να πάρουν άδεια για να επέμβουν
AP
AP

Μιανμάρ: Ανθρωπιστικές οργανώσεις περιμένουν να πάρουν άδεια για να επέμβουν

Οργανώσεις αρωγής ανέμεναν την Τετάρτη την άδεια των στρατιωτικών ηγετών της Μιανμάρ για να προσεγγίσουν τις περιοχές της Πολιτείας Ραχίν που καταστράφηκαν από τον φονικό κυκλώνα πριν από τρεις ημέρες και να παραδώσουν τρόφιμα και φάρμακα στις κοινότητες που έχουν επείγουσα ανάγκη.

Εκατοντάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί στην εξαθλιωμένη περιοχή μετά τον κυκλώνα Μότσα που κατέρριψε την Κυριακή σπίτια, πύργους επικοινωνιών και γέφυρες με ανέμους ταχύτητας έως και 210 χλμ/ώρα και προκάλεσε κύμα καταιγίδας που πλημμύρισε την πρωτεύουσα της πολιτείας Σίττουε.

Κάτοικοι με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters δήλωσαν ότι δεν είχε φτάσει βοήθεια ακόμη και ημέρες μετά την καταιγίδα και ότι εθελοντές έσκαβαν μέσα στα συντρίμμια για να αναζητήσουν τους αγνοούμενους.

Ένας κάτοικος που αρνήθηκε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας δήλωσε ότι περίπου 400 άνθρωποι είχαν πεθάνει και ότι περισσότεροι κινδύνευαν να πεθάνουν «επειδή δεν είχαν τρόφιμα, καθαρισμένο νερό και επείγουσα θεραπεία. Δεν υπάρχουν ... ομάδες έρευνας και διάσωσης».

Η Πολιτεία Ρακχίν, με πληθυσμό άνω των τριών εκατομμυρίων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και φιλοξενεί τη διωκόμενη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, την οποία οι διαδοχικές κυβερνήσεις της κυρίως βουδιστικής Μιανμάρ αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν.

Περίπου 600.000 Ροχίνγκια εξακολουθούν να ζουν στην πολιτεία, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο ζουν σε εκτεταμένους καταυλισμούς στο γειτονικό Μπαγκλαντές, έχοντας διαφύγει από τις στρατιωτικές καταστολές τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι εξακολουθούν να ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια με βάρκες προς τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι περιμένουν ακόμη το πράσινο φως από τις αρχές για να αξιολογήσουν και να διανείμουν προμήθειες στις πληγείσες περιοχές, ορισμένες από τις οποίες είναι απροσπέλαστες λόγω των εκτεταμένων ζημιών.

"Έχουμε δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με όλες τις αρχές της Μιανμάρ. Έχουμε ζητήσει απεριόριστη πρόσβαση στις πληγείσες κοινότητες", δήλωσε ο Πιερ Περόν, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσαν επίσης ότι τα αιτήματά τους εκκρεμούν προς έγκριση.

"Είναι σημαντικό για τους ανθρωπιστικούς φορείς να εξακριβώσουν τις ζημιές, τις ανάγκες και να παράσχουν άμεση σωτήρια βοήθεια, τουλάχιστον καθώς πλησιάζει η εποχή των μουσώνων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ρούμπεν Λιμ Γουέντε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τετάρτη ότι ο ηγέτης της χούντας Μιν Άουνγκ Χλάινγκ  επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στο Bagan, μια άλλη περιοχή, και συναντήθηκε ξεχωριστά με έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να συζητήσουν τις προσπάθειες ανακούφισης.

Είπαν ότι στρατιωτικά σκάφη και ελικόπτερα μετέφεραν βοήθεια στο Rakhine και ότι 21 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας που εκτελούσε εργασίες διάσωσης, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καταιγίδας. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με εκπρόσωπο της χούντας.

Περίπου 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν βρεθεί στο πέρασμα της καταιγίδας, η πλειονότητα των οποίων θεωρείται ευάλωτη.