Τα εργαλεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία για να ανεβάσει την ένταση στο πεδίο, είναι γνωστά. Ένα εξ αυτών, είναι και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, την οποία έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον η Τουρκία προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να δοκιμάσει τις αντοχές του κράτους.
Μια υβριδική επομένως επίθεση τέτοιου τύπου στον Έβρο από την Τουρκία έχει μικρό κόστος, καθώς ούτε θα εμπλακούν στρατεύματά της, ούτε και θα εκληφθεί ως στρατιωτική απειλή. Υπό αυτή την έννοια, μια τέτοια κίνηση μπορεί στο μυαλό κάποιων να θεωρηθεί ελκυστική ως «πρελούδιο» μιας ευρύτερης έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Στην παρούσα συγκυρία, μια τέτοια κίνηση από πλευράς Τουρκίας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διττό σκοπό: Αφενός να αποσυμφορήσει σε κάποιο έστω και μικρό βαθμό, κάποια από τα μεγάλα αστικά κέντρα που έχουν συσσωρευτεί προσφυγικοί πληθυσμοί και τα οποία αποτελούν σημαντικό τμήμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία.
Ένας από τους λόγους που το κόμμα του Ερντογάν (AKP), έχασε όλους τους μεγάλους Δήμους της χώρας ήταν το ζήτημα της παρουσίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία που πλήττει τη χώρα. Αφετέρου, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού είναι ένα εργαλείο, ικανό να πλήξει την εσωτερική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά και μια προσπάθεια από την Άγκυρα να επαναλάβει τις κατηγορίες της ότι η χώρα μας κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες και μετανάστες, παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αυτό φυσικά θα πρέπει να το δει κανείς συνδυαστικά με τα άλλα γνωστά εργαλεία που έχει στην ατζέντα της η Τουρκία και θα τα δούμε πιθανώς να ξεδιπλώνονται το προσεχές διάστημα. Από μια προσπάθεια πίεσης στα νησιά μέσω αύξησης των προσφυγικών ροών, ώστε να πληγεί και η τουριστική σεζόν, μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μέσω του γνωστού σεναρίου μεταφοράς μεταναστών σε βραχονησίδες και η μετέπειτα διάσωσής του από την τουρκική Ακτοφυλακή, δηλαδή μια παραλλαγή των Ιμίων.
Οτιδήποτε πάντως και να συμβεί στον Έβρο θα αντιμετωπιστεί με αστυνομικές δυνάμεις και δευτερευόντως με το Στρατό. Δεν πρόκειται να χαλαρώσει η επαγρύπνηση της χώρας στο θαλάσσιο μέτωπο, ούτε να αποσπάσει ο Έβρος δυνάμεις από άλλου. Η περιοχή έχει θωρακιστεί καλύτερα απ' ότι την προηγούμενη φορά, υπάρχει γνώση και εμπειρία για την αντιμετώπιση τέτοιων υβριδικών επιθέσεων, άρα αποκλείεται η Ελλάδα να παγιδευτεί σε μια κρίση εκεί και να πάψει να έχει τα μάτια της ανοικτά στα υπόλοιπα μέτωπα, που είναι και τα πιο δύσκολα.