Μια στρατιωτική σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν θα προκαλούσε χάος στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Κέρτ Κάμπελ, συντονιστής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Ο Κάμπελ τόνισε ότι μια τέτοια σύγκρουση δεν θα διατηρηθεί σε στενό γεωγραφικό πλαίσιο. Μια τέτοια σύγκρουση «θα επεκταθεί γρήγορα και θα καταστρέψει ουσιαστικά την παγκόσμια οικονομία με τρόπους που δεν νομίζω ότι μπορεί να προβλέψει κανείς», δήλωσε ο Κάμπελ, ο οποίος είναι συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ινδο-Ειρηνικό κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης.
«Η Ταϊβάν θεωρείται δυνητικά ως το πιο πιθανό σημείο ανάφλεξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με την Ουάσινγκτον να μην εγγυάται ότι θα επέμβει σε περίπτωση επίθεσης από το Πεκίνο. Παρόλα αυτά η αμερικανική πλευρά υπόσχεται ότι θα πάρεχει όπλα και υποστηρίξη προκειμένου το νησί να καταφέρει να ανταποκριθεί» σχολίαζει η Asia Nikkei.
O Κέρτ Κάμπελ ο οποίος ασπάζεται την στρατηγική αυτή, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς το Πεκίνο ότι σε περίπτωση επίθεσης στην Ταϊβάν θα επιφέρει συνέπειες, δυνητικά μεγαλύτερες από αυτές που υπέστη λόγω της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ.
Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη «κατάλληλων παρασκηνιακών βημάτων με την Ιαπωνία ... για την αποστολή ενός πολύ σαφούς μηνύματος τόσο στην Ταϊβάν, σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε την αποτροπή και να καταστήσουμε σαφές σχετικά με την επιθυμία μας», είπε ο Κάμπελ.
Η Ταϊβάν, με 23 εκατομμύρια κατοίκους, θεωρείται από την Κίνα αποσχιθείσα επαρχία της και το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα την επαναφέρει υπό την επιρροή του, ακόμη και με τη βία.
Το Πεκίνο ασκεί οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν με στόχο να κρατήσει το νησί απομονωμένο στη διεθνή σκηνή και οργίζεται κάθε φορά που χώρες στέλνουν αντιπροσωπείες εκεί ή διατηρούν επαφές με την Ταϊπέι.
Στις 15 Απριλίου, ο πρώην γερουσιαστής Κρίστοφερ Ντοντ και οι πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Ρίτσαρντ Άρμιταζ και Τζέιμς Στάινμπεργκ έφτασαν στην Ταϊπέι ως η πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στην Ταϊβάν μετά την ορκωμοσία τον Ιανουάριο του Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη πρόσφατη συνάντηση αμερικανικών και κινέζων αξιωματούχων στο παγωμένο Άνκορατζ της Αλάσκα επικράτησε κλίμα Ψυχρού Πολέμου.
«Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας (...) για τις ενέργειες της Κίνας στη Σιντζιάνγκ», επαρχία όπου η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο πως διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των μουσουλμάνων μειονοτικών Ουιγούρων, «στο Χονγκ Κονγκ, στην Ταϊβάν», αλλά και τις «κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ», όπως και τους «οικονομικούς εξαναγκασμούς σε βάρος συμμάχων μας», προειδοποίησε σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο τους συνομιλητές του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην εισαγωγική του τοποθέτηση.