Δεκάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος στο Μεξικό προσπαθώντας να φθάσουν στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η υπηρεσία μετανάστευσης της χώρας.
Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 46 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM).
Οι 22 πνίγηκαν στον Ρίο Γκράντε/Ρίο Μπράβο, όπως αποκαλείται ο ποταμός που διαπερνά τα σύνορα των δύο κρατών και περνάει από αραιοκατοικημένες, άνυδρες και τραχιές περιοχές.
Άλλοι έπεσαν από τρένα, υπέστησαν επιθέσεις, δηλητηρίαση από αλκοόλ, πέθαναν από πείνα ή αφυδάτωση, απαρίθμησε το INM.
Περίπου οι μισοί από τους μετανάστες δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη, καθώς δεν είχαν πάνω τους έγγραφα, διευκρίνισε η ίδια δημόσια υπηρεσία.
Τον Ιούλιο, η CBP, ο ομοσπονδιακός φορέας που είναι αρμόδιος για τη φύλαξη των συνόρων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως συνέλαβε κάπου 213.000 ανθρώπους που αποπειράθηκαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό της τελευταίας 20ετίας και πλέον.
Οι περισσότεροι μετανάστες είναι πολίτες του Μεξικού και κάποιας από τις τρεις χώρες του λεγόμενου βορείου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής (Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ). Πολίτες αυτών των τριών χωρών εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους εξαιτίας της ανέχειας, της βίας των συμμοριών, της διαφθοράς, καθώς και φυσικών καταστροφών όπως αυτές που τις έπληξαν πρόσφατα. Άλλοι είναι πολίτες κρατών όπως η Κούβα, η Αϊτή ή η Βενεζουέλα.
Το τελευταίο διάστημα, οι περισσότεροι μετανάστες δεν φθάνουν καν στα σύνορα των ΗΠΑ, καθώς τους σταματούν μεξικανοί στρατιωτικοί και τους επαναπροωθούν. Τα τελευταία 24ωρα η Εθνοφρουρά εμπόδισε τη διέλευση εκατοντάδων μεταναστών στην πολιτεία Τσιάπας, κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.
Το INM αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα δύο εργαζομένους του που μαγνητοσκοπήθηκαν να χτυπούν μετανάστη.
Επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισήγαγε έναν κανόνα που αποκαλείται «μείνετε στο Μεξικό». Οι αιτούντες άσυλο υποχρεώθηκαν να παραμένουν στη μεξικανική επικράτεια ως την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φακέλων τους και τη λήψη απόφασης από τα ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση. Αυτό συνεπαγόταν πως πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι που ζητούσαν διεθνή προστασία ήταν αναγκασμένοι να ζουν σε επικίνδυνες παραμεθόριες μεξικανικές πόλεις, που λυμαίνονται συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την κατάργηση της πολιτικής αυτής αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιανουάριο. Όμως ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας διορισμένος από τον κ. Τραμπ διέταξε να επανέλθει σε ισχύ πριν από μερικές εβδομάδες. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με πλειοψηφία καθαρά συντηρητική, απέρριψε αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανασταλεί η δικαστική διαταγή την 24η Αυγούστου.