Στην Σουηδία τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, αλλά τα έως χθες αποτελέσματα που αντιπροσώπευαν το 95% των εκλογικών τμημάτων, έδειχναν την συμμαχία του συντηρητικού μπλοκ να εκθρονίζει τον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό της συμπαθούς στην σουηδική κοινωνία Μαγκνταλένα Άντερσον. Η συμμαχία της Δεξιάς με την ακροδεξιά υπό το κεντροδεξιό κόμμα του Ουλφ Κρίστερσον εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 175-176 έδρες, με τον κεντροαριστερό συνασπισμό να προβλέπεται ότι θα παραμείνει στις 173-174 έδρες.
Ο σεισμός βέβαια ήταν ότι το κάποτε περιθωριακό ακροδεξιό κόμμα του Τζίμι Άκεσον θεωρείται ήδη ο ουσιαστικός νικητής, καθώς αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 21%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.
Δεν είναι η μόνη στροφή. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο στη Δανία η κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής την Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και το κόμμα της των Σοσιαλδημοκρατών, εξέπνευσε του κυβερνητικού του βίου, ηττηθέν από τους Φιλελεύθερους (Venstre) του Ράσμουσεν και το λαϊκίστικο δεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF).
Και αυτό παρά την όψιμη αντιμεταναστευτική στροφή της πρώην Πρωθυπουργού που εξέπεμψε το σύνθημα προς τους μετανάστες «Αν έρθετε στη Δανία, φυσικά πρέπει να δουλέψετε. Πρέπει να μάθετε δανικά και πρέπει να συναντάτε και να κάνετε παρέα με Δανούς συναδέλφους σας». Μήνυμα που στην συνέχεια έγινε προεκλογική αφίσα στα λεωφορεία της χώρας: «Αν έρθετε στη Δανία, πρέπει να δουλέψετε»!
Θυμίζουμε επίσης ότι στις γαλλικές εκλογές ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κατέλαβε κοντά στις 90 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην προηγούμενη Βουλή, ενώ άλλες 60 κέρδισε παραδοσιακή δεξιά των ρεμπουπλικάνων
Στην Ιταλία όλα τα γκάλοπ που διεξήχθησαν την τελευταία εβδομάδα, ενόψει των γενικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνουν το μεγάλο προβάδισμα της συντηρητικής παράταξης που αποτελείται από την Φόρτσα Ιτάλια, την Λέγκα και τους Αδελφούς της Ιταλίας με την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι.
Φυσικά, με το εκλογικό αποτέλεσμα της Σουηδίας άρχισαν οι ιερεμιάδες και οι οιμωγές αυτών που επαναπαυμένοι πίσω από την «προοδευτική» αυταρέσκειά τους αρκούνται να καταγγέλλουν τον σουηδικό λαό για την ακροδεξιά στροφή του, αλλά δεν νοιάζονται να εγκύψουν στο πρόβλημα που ενέσκηψε στην Σουηδική κοινωνία, και λέγεται μεταναστευτικό. Για ποιο λόγο η πλέον φιλελεύθερη κοινωνία της Ευρώπης, με παράδοση στην σοσιαλδημοκρατική ένταξη, στρέφεται ξαφνικά σε σημαντικό τμήμα της προς την ακροδεξιά; Η όπως γλαφυρά έγραψε κάποιο site έγινε «από επίγειος «παράδεισος», άντρο της Ακροδεξιάς» ;
Έλληνες που ζουν στην Σουηδία διαπιστώνουν μέσω των social media ότι οι νεότερες ηλικίες έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, έλκονται από την ακροδεξιά εξαιτίας της αύξουσας εγκληματικότητας των μεταναστών - αύξουσας σε σχέση με εκείνης του γενικού πληθυσμού. Ακόμη και τα ρατσιστικά memes στα social media έχουν αποενοχοποιηθεί. Και κάθε παραβατικότητα του αφροασιατικού πληθυσμού λαμβάνει μεγίστη δημοσιότητα. Και δεν είναι τυχαίο ότι η στροφή υπέρ των ακροδεξιών εντοπίζεται κυρίως στις νότιες περιοχές, εκεί που εγκαταστάθηκε το αφροασιατικό μεταναστευτικό στοιχείο. Γιατί ως φιλελεύθερη χώρα τους έδωσε το δικαίωμα να εγκατασταθούν κατά την ευαρέσκειά τους, και δεν τους διένειμε αναλογικά ανά την επικράτεια.
Η πρωτοπόρος στην ελευθερία των σεξουαλικών σχέσεων Σουηδία έρχεται πέμπτη σε βιασμούς στον πλανήτη, μετά τη Μποτσουάνα, το Λεσότο, τη Νότια Αφρική και τις βερμούδες. Πρόσφατα υπενθυμίσαμε πόσο μούδιασε όλη η σουηδική κοινωνία από τα ταραχώδη επεισόδια, τις καταστροφές σε καταστήματα, τις φωτιές σε αυτοκίνητα και τον τραυματισμό 100 αστυνομικών, επειδή ένας ακροδεξιός έκαψε (ή απείλησε να κάψει) το κοράνι. Η Αντερσον τότε είχε κάνει λόγο για μη ενσωμάτωση, για δυο παράλληλες κοινωνίες και για βία συμμοριών. Τα επεισόδια είχαν αντανάκλαση και την γειτονική Νορβηγία καθώς πήρε τα πάνω της μια οργάνωση με τίτλο «Σταματήστε την Ισλαμοποίηση της Νορβηγίας», όπου υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία.
Υπάρχουν μετανάστες (π.χ. από Ιράν, Ιράκ, Βοσνία), που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία, εργάζονται και μιλούν τη γλώσσα. Υπάρχουν όμως και τα μεγάλα γκέτο, όπου ζουν άνθρωποι του περιθωρίου, που δεν μιλούν σουηδικά, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ενσωματωθούν, και εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άνεργοι, αρκούμενοι σε επιδόματα.
Έχει ειπωθεί ότι ακριβώς λόγω του φιλελευθερισμού της, και της εξ αυτού ευμενούς αποδοχής του μεταναστευτικού στοιχείου, η Σουηδία ήταν ένα «εργαστήρι» για την επιτυχή ενσωμάτωση των ( μη ευρωπαίων) μεταναστών. Από 3% της σουηδικής κοινωνίας σε 20 χρόνια οι μη ευρωπαίοι μετανάστες έφτασαν περί το 13%. Τα αποτελέσματα του «εργαστηρίου» τα βλέπουμε...