Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ σχετικά με τη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία δεν στέφθηκε με επιτυχία, αφού οι δύο πλευρές οι οποίες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις στις 3 Μαρτίου διαπίστωσαν την απόσταση που τις χωρίζει.
Με αυτό το δεδομένο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, μέχρι και μια «έξοδος» της Βρετανίας χωρίς συμφωνία κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εμπορεύεται με την ΕΕ με όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εξάλλου, πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απείλησε με αποχώρηση από τις συνομιλίες αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τον Ιούνιο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξήλθε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου. Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Εντός αυτού του διαστήματος οι δύο πλευρές θα διαπραγματεύονται μια συνολική συμφωνία που θα καλύπτει τη μεταξύ τους σχέση.
Έτσι λοιπόν, στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα βρέθηκαν ο Γάλλος Επίτροπος για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φρόστ. Ύστερα από το πέρας των συνομιλιών, o Γάλλος πολιτικός υποστήριξε ότι υπήρξαν κάποιες "πολύ σοβαρές αποκλίσεις" μεταξύ των δύο πλευρών.
Ένα θέμα όπου υπήρξαν μεγάλες διαφορές ήταν της αλιείας. Παρότι ο κλάδος αυτός αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό στο ΑΕΠ της Βρετανίας και της ΕΕ, οι δύο πλευρές έχουν, μέχρι ώρας, αγεφύρωτες διενέξεις. Ο Μπαρνιέ τη Δευτέρα επανέλαβε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από την ΕΕ να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί την αλιευτική πρόσβαση σε ετήσια βάση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως συμβαίνει με τη Νορβηγία. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τη Νορβηγία σε πέντε είδη, δεν είναι δυνατό για 100 είδη με τη Βρετανία», είπε.
Το Λονδίνο τόνισε από την πλευρά του ότι η «επανάκτηση του ελέγχου» των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλης σημασίας και ότι θα πρέπει να είναι προσβάσιμα «πάνω από όλα από τα βρετανικά πλοία». Όμως, οι αλιείς πολλών ευρωπαϊκών χωρών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους βρετανικούς ψαρότοπους. Για τους Γάλλους αλιείς, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν το 30% του κύκλου εργασιών τους.
Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό του Γιβραλτάρ. Σύμφωνα με τον βρετανικό Observer, στο προσχέδιο της συμφωνίας που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, θα υπάρχει πρόβλεψη ότι το Γιβραλτάρ, υπεράκτιο έδαφος της Βρετανίας, θα αποκλείεται από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Βρυξελλών και στο έδαφός του θα ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Ε
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας "Sunday Times" ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να «αποφύγει» τη συμφωνία με την Ε.Ε. ελαχιστοποιώντας ή ακόμη απομακρύνοντας την ανάγκη για συνοριακούς ελέγχους σε αγαθά, κάτι που δημιουργεί νευρικότητα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας προτού καν αρχίσουν οι επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική του σχέση μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου τη μετά-Brexit εποχή.
Με φόντο τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα σχετικά η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι η «αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας από την 1η Ιανουαρίου» του νέου έτους είναι ο πρωταρχικός στόχος της Βρετανίας.
Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού τόνισε μάλιστα ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος στα τέλη του έτους, ανεξάρτητα από το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να αποσυρθεί από τις συνομιλίες. Εξάλλου, ο Τζόνσον έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση του να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια εμπορική συμφωνία, αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τον Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη συμφωνίας για το εμπόριο θα έχει αναμφισβήτητα σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τη Βρετανία και λιγότερο για την ΕΕ, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές.