Το δικαίωμα της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θέτει ξανά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλείται το δόγμα της χώρας του, σύμφωνα με το οποίο, όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια εναντίον της Ρωσίας ακόμα και μόνο με συμβατικά όπλα, η Ρωσία μπορεί να απαντήσει με πυρηνικά.
Ο Μεντβέντεφ τονίζει ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας, Αλέξι Ρεζνίκοφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» ήταν προτεραιότητα.
Όπως είπε «έχουμε ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα». Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες περιπτώσεις που δίνουν στη Ρωσία το «δικαίωμα» της χρήσης πυρηνικών. Μεταξύ αυτών, όπως σημειώνει, είναι όταν η Ρωσία ή οι σύμμαχοί της γίνονται στόχος πυρηνικού πυραύλου ή οποιονδήποτε άλλων πυρηνικών όπλων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι η δυτική επέμβαση θα έχει «συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ».
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, κατά την επανεμφάνισή του την Παρασκευή και την ομιλία στους στρατηγούς του το Σάββατο, μίλησε επίσης για την πυρηνική απειλή που περιέχεται στο οπλοστάσιο της Ρωσίας.
Κατά το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιήσει ότι η Μόσχα αποτελεί άμεση απειλή για τον κόσμο. «Η Ρωσία σκέφτεται να καυχιέται ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο Ζελένσκι.
Δυτικοί αξιωματούχοι αβαφέρουν ότι οι απειλές μπορεί να είναι μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, μετά την αποτυχία των δυνάμεων του Πούτιν να καταλάβουν σε λίγες ημέρες το Κίεβο.