Οδυνηρή, αποτρόπαια και λυπηρή η λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών (4ος αιώνας π.Χ.)από Ρώσους στη Μελιτόπολη δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, την ώρα που οι πολίτες της Ουκρανίας περνούν δραματικές ώρες εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται και με επιθέσεις στα μουσεία και ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό.
Η κ. Μενδώνη υπογραμμίζει ότι επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν, τονίζοντας την απερίφραστη καταδίκη αυτών των ενεργειών.
«Ήδη» σημειώνει, «στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα».
«Τα ορκ μάς άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών»
Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, που είχαν απαγάγει οι ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαρτίου και αργότερα τον άφησαν ελεύθερο, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση σύμφωνα με το ukrinform.net, ότι «τα ορκ μάς άρπαξαν το χρυσό των Σκυθών», χρησιμοποιώντας τον όρο του Τόλκιν, με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους Ρώσους εισβολείς. «Δεν ξέρουμε πού τον πήγαν», είπε.
«Υπάρχουν αναφορές ότι ο Ρώσος στρατός κατέλαβε το Μουσείο Τοπικής Ειρήνης της Πόλης της Μελιτόπολης. Συνεργάτες υπέδειξαν στους Ρώσους το μέρος όπου αποθηκεύεται ο σκυθικός χρυσός, που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1950», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο σάιτ του δήμου.
Νωρίτερα, βίντεο που είχε αναρτηθεί σε φιλορωσικές διαδικτυακές πλατφόρμες έδειχνε τους εισβολείς να βρίσκουν μια κρύπτη με τα χρυσά εκθέματα.
Τον Φεβρουάριο, η διοίκηση της πόλης και το προσωπικό του μουσείου έκρυψαν μια συλλογή από σκυθικό χρυσό. Όλο αυτό το διάστημα, όπως καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι την αναζητούσαν σκόπιμα, πραγματοποιώντας επιχειρησιακές και ανακριτικές ενέργειες.
Όπως επισημαίνεται από το σάιτ Melitopol.city είναι η δεύτερη προσπάθεια των Ρώσων να οικειοποιηθούν τη συλλογή με τον σκυθικό χρυσό. Η πρώτη ήταν στη σοβιετική εποχή, όταν οι αρχαιολόγοι την είχαν μόλις εντοπίσει.
Το 1954, στη Μελιτόπολη, κοντά στη Γιουρόβκα, ανακαλύφθηκε από τύχη ένας από τους μεγαλύτερους σκυθικούς τύμβους στην Ουκρανία - ένας ντόπιος έσκαβε ένα πηγάδι και έπεσε πάνω του. Τα χρυσά αντικείμενα που βρέθηκαν -νομίσματα και κοσμήματα- ήταν μοναδικά. Ανάμεσά τους ήταν ένας σκυθικός χρυσός γωρυτός (φαρέτρα) που απεικονίζει τη ζωή του Έλληνα ήρωα Αχιλλέα. Ήταν δώρο στους Σκύθες από τους Έλληνες και θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ουκρανία. Ευτυχώς, όπως επισημαίνεται, το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Μουσείο Ιστορικών Θησαυρών της Ουκρανίας.