Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά στη χαλάρωση των κανόνων της για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις.
Η ΕΕ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα προσαρμόσει τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις για να αποτρέψει την έξοδο των επενδύσεων που προκάλεσε ο νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ (Νόμος IRA) ύψους 430 δισ. δολαρίων, υπό τον φόβο ότι μπορεί να παρασύρει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να τις βάλει σε μειονεκτική θέση.
«Χρειάζεται προσοχή στη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ο στόχος πρέπει να είναι η στήριξη των επιχειρήσεων χωρίς να κινδυνεύει να αποδυναμωθεί η ενιαία αγορά», δήλωσε η Μελόνι στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
Το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου των ηγετών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 9-10 Φεβρουαρίου αναφέρει ότι θα υποστηρίξουν μια νέα χρηματοδότηση για την πράσινη βιομηχανία για να αντισταθμίσουν τις επιδοτήσεις στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και την πιο ευέλικτη χρήση των υφιστάμενων κονδυλίων μαζί με χαλαρότερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η Μελόνι πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει το θάρρος να δημιουργήσει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, προσθέτοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ και των 27 κρατών μελών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
«Είναι σημαντικό να πούμε ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι «για το μεταναστευτικό, χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις». Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε:
«Χαίρομαι για το ότι υπάρχει επίγνωση πως χρειάζονται μόνιμες λύσεις, αρχίζοντας από προστασία των εξωτερικών συνόρων. Το θέμα αυτό συνδέεται με την ασφάλεια της κοινωνίας μας και εκείνων ολόκληρης της Ευρώπης, δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την προτεραιότητα του θέματος των ροών στην κεντρική Μεσόγειο και την ειδική σημασία των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων. Δεν πρέπει να διχαστούμε στο θέμα αυτό διότι αυτό θα ήταν μια χάρη προς τους διακινητές. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις παράνομες ροές, περιορίζοντάς τες. Συνομιλούμε και καταβάλλουμε προσπάθειες με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής των μεταναστών, πρέπει να ενισχυθούν οι επαναπατρισμοί. Η στιγμή είναι δύσκολη και χρειάζονται ουσιαστικές και γρήγορες απαντήσεις».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, τέλος, υπογράμμισε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής θα υπογραμμιστεί και πάλι «η ευρωπαϊκή συνοχή στη στήριξη του Κιέβου».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «το ισχυρό χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εσωτερική αγορά», η οποία «πρέπει να τύχει υπεράσπισης». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τέσσερα «σημεία -κλειδιά» για την οικονομία:
Το πρώτο είναι η ανάγκη να ασχοληθεί η ΕΕ με τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η στήριξη της βιομηχανίας. Το δεύτερο, όλες οι χώρες να μπορέσουν να έχουν τα ίδια μέσα για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες χάρη σε εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα. Το τρίτο, η αλληλεγγύη, με κύριο εργαλείο το πρόγραμμα Sure και το τέταρτο, να εργαστεί η Ένωση με στόχο ένα ευρωπαϊκό κυρίαρχο ταμείο, ώστε να βοηθηθούν βασικοί τομείς της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Σαρλ Μισέλ πρόσθεσε:
«Διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Η σημερινή συζήτηση μας βοήθησε. Πρέπει να στηρίξουμε την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και, φυσικά, της Ιταλίας. Πρέπει να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες, ιδίως στην Αφρική, χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών, ιδίως την Τυνησία και τη Λιβύη. Παράλληλα, οι επαναπατρισμοί δεν είναι αρκετοί, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις χώρες μέλη για τις συνέπειες της μετανάστευσης».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «μετά από 100 ημέρες ευθύνης της κυβέρνησης της Ρώμης, θέλησε να της ευχηθεί καλή δουλειά», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τους τελευταίους μήνες είχαμε σαφή και ειλικρινή συνεργασία. Όταν η Ιταλία νιώθει καλά, νιώθει καλά και η Ευρώπη, σας ευχαριστώ», ολοκλήρωσε ο Μισέλ.
Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: «Μπλόκο» επτά χωρών στα σχέδια δημιουργίας Ταμείου Κυριαρχίας