Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε σήμερα τα μέσα ενημέρωσης ότι αποκαλούν το σκάνδαλο δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "ιταλική δουλειά" και δήλωσε ότι θα έπρεπε μάλλον να αποκαλείται "δουλειά των Σοσιαλιστών", καθώς εμπλέκονται μέλη του κόμματος αυτού.
"Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους Ιταλούς ... δεν είναι μόνο ιταλικό ζήτημα, αλλά κομματικό ζήτημα, ίσως μια "σοσιαλιστική δουλειά"", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία είναι επίσης επικεφαλής του κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.
Τόσο ο ιταλικός Τύπος όσο και ο υπόλοιπος ευρωπαϊκός βρίθουν από ρεπορτάζ που περιγράφουν τις πρακτικές του δικτύου των Ιταλών που χρηματίζονταν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις της ΕΕ που αφορούσαν τα συμφέροντα τους.
Το γερμανικό Der Spiegel αποκαλύπτει σήμερα ότι το Μαρόκο διαδραμάτισε μεγαλύτερο ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ό,τι είχε γίνει γνωστό μέχρι σήμερα.
Επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα έρευνας αναφέρει ότι η μαροκινή υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών DGED συμμετείχε επίσης σε ανώτατο επίπεδο στον επηρεασμό ευρωβουλευτών. Στόχος ήταν να επηρεαστεί η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η DGED φέρεται να έχει προσλάβει ήδη από το 2019 τους δύο Ιταλούς ευρωβουλευτές Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι και Αντρέα Κοτσολίνο καθώς και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικό βοηθό και σύντροφο ζωής της καθαιρεθείσας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καιλή. Σύμφωνα με το "Spiegel", ο Αμντεραχίμ Ατμούν,, που σήμερα είναι πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση της τριάδας.
Επιπλέον, οι τρεις Ιταλοί λέγεται ότι είχαν άμεση επαφή με τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, Μοχάμεντ Γιασίν Μανσούρι.Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται βελγικούς κυβερνητικούς κύκλους που λένε ότι το Μαρόκο έδειξε πρόσφατα τη δέσμευσή του σε θέματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η Δυτική Σαχάρα, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το Ραμπάτ.
Η ιταλική Repubblica δε αποκαλύπτει ότι ο Αντόνιο Παντσέρι, υπαγόρευε ακόμα και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τους εκπροσώπους του Κατάρ στο πλαίσιο της «αποστολής» του να επηρεάσει την Ευρώπη υπέρ της κυβέρνησης της Ντόχα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα σε όσα συνέβησαν στις 14 Δεκεμβρίου κατά την ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ από τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει και άρα αυτό δεν θα επηρέαζε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
«Το "παιχνίδι" ωστόσο ήταν στημένο γιατί ο λόγος του Καταριανού υπουργού ήταν προετοιμασμένος από τον Παντσέρι αλλά κυρίως γιατί βάσει της δικογραφίας ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε επεξεργαστεί και ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα έκαναν κάποια από τα μέλη της επιτροπής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η εφημερίδα επικαλούμενη μια από τις καταθέσεις του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, του συντρόφου της Εύας Καιλή δίνει λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε το δίκτυο στους κόλπους της ΕΕ και πως έπραξε συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου.