Έχοντας μπροστά του κυριολεκτικά ένα «βουνό» από προκλήσεις από την πανδημία μέχρι την κλιματική αλλαγή και από το μεταναστευτικό μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αξιοποιήσει το πρώτο κιόλας απόγευμα της θητείας του για να αντιστρέψει πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ και να θέσει τις βάσεις για τις δύσκολες 100 πρώτες ημέρες.
Από τα πρώτα 17 εκτελεστικά διατάγματα που θα υπογράψει σήμερα, ξεχωρίζουν αυτά που έχουν στόχο την αντιμετώπιση του σημαντικότερου ίσως, ζητήματος αυτού της πανδημίας, η οποία κοστίζει καθημερινά τη ζωή σε 4.000 Αμερικανούς. Έτσι λοιπόν, ο Μπάιντεν θα καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια και για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.
Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι θα χορηγηθούν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως την εκατοστή του ημέρα στην προεδρία, δηλαδή από σήμερα και έως τις 29 Απριλίου.
Με άλλο διάταγμα θα παραταθεί το μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία. Παράλληλα όμως, ο Μπάιντεν θέλει τις πρώτες 100 μέρες να προχωρήσει με το πακέτο στήριξης που προβλέπει γιγαντιαία δαπάνη ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων, για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, προβλέπεται επίδομα ύψους 1.400 δολαρίων κατ’ άτομο στους χαμηλόμισθους Αμερικανούς, επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και χρηματοδότηση για περισσότερα τεστ COVID και διάθεση εμβολίων.
Με δεδομένο ότι ο Τραμπ άφησε την σφραγίδα του στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ που συνοψίζεται στη δραματική μείωση των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων, ο Μπάιντεν αναμένεται να αναιρέσει αμέσως τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Τραμπ που περιόριζαν τις ευκαιρίες παροχής ασύλου ή έφραζαν την είσοδο στη χώρα. Έτσι λοιπόν θα καταργήσει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απαγόρευσε την είσοδο πολιτών μίας σειράς, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει επίσης πράξη για την διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προκάλεσε οξείες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, θα υποβάλει στο Κονγκρέσο νομοσχέδιο για την μετανάστευση , προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Dreamers, και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιπλέον πόρους για την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου των συνόρων και ένα σχέδιο χορήγησης βοήθειας στο Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, χώρες καταγωγής της πλειονότητας των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο εξωτερικό προτεραιότητα για τον Μπάιντεν είναι η επιστροφή σε πρωτοβουλίες της πολυμερούς διπλωματίας, σε διεθνή φόρα και οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογράψει διάταγμα για την επιστροφή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο εκτελεστικό συμβούλιο του οποίου θα εκπροσωπηθεί, αύριο κιόλας, από τον Άντονι Φάουτσι. Ανάλογης σημασίας είναι και η επανάκαμψη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα για την οποία θα υπογραφεί σχετικό διάταγμα, σήμερα επίσης.
Το πιο επείγον τεστ που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα αποτελούν οι σχέσεις με το Ιράν. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε το 2018. Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει και μετρά. Το Ιράν, το οποίο έχει σταματήσει να τηρεί την συμφωνία από τότε που αποχώρησαν από τις ΗΠΑ, τώρα αυξάνει την παραγωγή υλικού για βόμβες.
Η επιστροφή στην συμφωνία είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη στο Καπιτώλιο, όπου πολλοί νομοθέτες και των δύο κομμάτων θέλουν το Ιράν να δέχεται αυστηρότερους περιορισμούς όχι μόνο στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και στις συμβατικές του πολεμικές και περιφερειακές δυνατότητές του.