Το ενδεχόμενο συνάντησης «τους επόμενους μήνες» με τον Ρώσο ομόλογο του πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην Ουκρανία.
H δεύτερη επικοινωνία των δύο ανδρών ήρθε την ώρα που υπάρχουν φόβοι για νέα σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ο οποίος χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «αντίπαλο» της χώρας του, οι οποίες «πρέπει να κρατήσει τα πολεμικά της πλοία μακριά από την Κριμαία».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 με τις μάχες να έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα ανατολικά της χώρας, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν τους φιλορωσους αυτονομιστές, σε μια επταετή σύγκρουση η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.
Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε «με έμφαση την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Εκτός αυτού, αναφέρει ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση υπέρ των εθνικών συμφερόντων τους ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως τις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες».
Λίγο διαφορετική ήταν η αντίστοιχη ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Αφού τονίζεται ότι η πρωτοβουλία ανήκε στην Ουάσιγκτον, στο ρωσικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν πως θέλει την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία στον έλεγχο των εξοπλισμών, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή.
Τονίζει ακόμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε τις απόψεις του για την ανατολική Ουκρανία, ενώ επιβεβαίωσε την πρόσκληση Μπάιντεν για συνάντηση κορυφής, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στην απάντηση του Πούτιν.
Η Ουκρανία και η Ρωσία το τελευταίο διάστημα αλληλοκατηγορούνται για την αύξηση της έντασης στο Ντονμπάς, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη εδώ και επτά χρόνια παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Το Κρεμλίνο διατείνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο, δίπλα στις αυτόνομες ρωσόφωνες επαρχίες του Ντονμπάς, «δεν συνιστούν απειλή για κανέναν», παρά αποτελούν απαραίτητο «μέτρο» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα ουκρανικά εδάφη ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ένοπλους αυτονομιστές.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γνωστοποιήσει στην Τουρκία ότι έως τις 4 Μαΐου 2021 δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, προκειμένου να αναπτυχθούν στην Μαύρη Θάλασσα όπου η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.