Η παραλλαγή Δέλτα του κορoνοϊού εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις ανησυχίες των ειδικών στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες από τη μία βρίσκονται αντιμέτωπες με νέους περιορισμούς και από την άλλη προσπαθούν να προσελκύσουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.
Στην παρούσα φάση της πανδημίας επομένως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να επιτύχουν δύο στόχους. Από τη μία οφείλουν να νικήσουν τη διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού που παραμένει αντίθετο στον εμβολιασμό και από την άλλη επιθυμούν να αποφύγουν την επιβολή νέων lockdowns που μπορούν να αποβούν μοιραία για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Παράλληλα, αποκλείοντας τους ανεμβολίαστους από ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ασκώντας ένα μέτρο πίεσης προς αυτούς.
Έτσι λοιπόν, η στρατηγική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μην επιτρέψει στους ανεμβολίαστους πολίτες να εισέρχονται σε καφετέριες και νυχτερινά κέντρα αποτελεί παράδειγμα για πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτικός, με μερικές εξαιρέσεις, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ιταλία ή τη χώρα μας.
Με το νέο «πάσο υγείας», οι Γάλλοι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν από τον Αύγουστο να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, κινηματογράφους και μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις. Επιπλέον, το «πάσο υγείας» δεν θα είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ένας άλλος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στη Γαλλία είναι ότι, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και το προσωπικό εστιατορίων και μπαρ δεν θα απολύονται εάν παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά θα τίθενται σε αναστολή άνευ αποδοχών.
Στη Γαλλία, οι περιορισμοί απέδωσαν γρήγορα καρπούς ωθώντας εκατομμύρια Γάλλους να κλείσουν για ραντεβού για εμβολιασμό την περασμένη εβδομάδα και βοηθώντας μια αργή καμπάνια να τονωθεί. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται 298.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης την ημέρα, σε σύγκριση με 161.000 την ημέρα στις αρχές Ιουλίου.
Στην Ιταλία αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει κάποιες δραστηριότητες μη διαθέσιμες στους ανεμβολίαστους. Σε αρκετές από τις 20 περιοχές της χώρας, τα ραντεβού για την χορήγηση της πρώτης δόσης διπλασιάστηκαν την Παρασκευή, την ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σε σύγκριση με αυτά που είχαν κλειστεί στην αρχή της εβδομάδας.
Στην Ισπανία, δεν υπάρχει μία ενιαία εθνική πολιτική αλλά η περιοχή της Γαλικίας επιβάλλει την επίδειξη «πιστοποιητικού εμβολιασμού» ή αρνητικό τεστ Covid-19 σε όσους επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Στο Βέλγιο, η πρόσβαση σε υπαίθριες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα θα περιοριστεί από τις 13 Αυγούστου μόνο για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Αυτά τα μέτρα έρχονται την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια έκρηξη μολύνσεων λόγω της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Δέλτα. Ο αριθμός των ημερήσιων θετικών τεστ στη Γαλλία έχει υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Ιουνίου και το ποσοστό θετικότητας τετραπλασιάστηκε, στο 3,2%. Η Ιταλία δεν βίωσε τόσο μεγάλες αυξήσεις στην Ιταλία ήταν λιγότερο δραματικές, ωστόσο, η χώρα δυσκολεύεται.