Οι μεταβατικές, στρατιωτικές αρχές του Μάλι ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να αποσύρουν την ειρηνευτική δύναμη MINUSMA από τη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλαγιέ Ντιoπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Η κυβέρνηση του Μάλι ζητά την χωρίς καθυστέρηση απόσυρση της MISUSMA» η οποία «απέτυχε» στην ειρηνευτική αποστολή της, είπε ο Ντιοπ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το Μπαμακό είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η απόφαση αυτή θεωρείται σημείο καμπής για το Μάλι. Η MINUSMA συγκροτήθηκε το 2013 με στόχο να σταθεροποιήσει τη χώρα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ, την προηγούμενη χρονιά, που εξελίχθηκε σε ανταρτοπόλεμο με τζιχαντιστικές οργανώσεις, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η ρωσική μισθοφορική δύναμη Wagner προσπαθεί να συγκαλύψει τις προσπάθειές της να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό για χρήση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει ενημερωθεί ότι η Wagner επιδιώκει τη διαμετακόμιση υλικών μέσω του Μάλι για να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Wagner προσπαθεί να αγοράσει στρατιωτικά συστήματα από ξένους προμηθευτές και να προωθήσει τα όπλα αυτά μέσω του Μάλι ως τρίτο μέρος. Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι οι αγορές αυτές έχουν οριστικοποιηθεί ή εκτελεστεί, αλλά παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Η δυσφορία για την εντεινόμενη ανασφάλεια στο Μαλί οδήγησε σε δύο πραξικοπήματα, το 2020 και το 2021. Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά σήμερα τη χώρα ήρθε σε αντιπαράθεση με τη MINUSMA και άλλους συμμάχους, όπως η Γαλλία.
Ο Ντιοπ είπε στο συμβούλιο ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών του Μάλι και της MINUSMA».
Η διατήρηση μιας ειρηνευτικής αποστολής χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας είναι «σχεδόν αδύνατη», σχολίασε ο επικεφαλής της MINUSMA. «Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας όμως αυτό που πιστεύω - και όλοι συμφωνούν - είναι ότι η διατήρηση της ειρήνης βασίζεται στην αρχή της συγκατάθεσης της χώρας (που φιλοξενεί την αποστολή) και χωρίς αυτή τη συγκατάθεση οι επιχειρήσεις της είναι σχεδόν αδύνατες», είπε ο Ελ Γασίμ Γουέιν μιλώντας σε δημοσιογράφους.