Του Γιώργου Παυλόπουλου
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι λένε και πώς οι πολιτικοί ηγέτες στις κατ'' ιδίαν συναντήσεις και εκ του μακρόθεν συνομιλίες τους. Τα επίσημα ανακοινωθέντα, μάλιστα, δημοσιοποιούν μόνο όσα έχουν εκ των προτέρων συμφωνηθεί να γίνουν γνωστά -τα οποία συχνά δεν έχουν συζητηθεί καν!
Κάτι ανάλογο συνέβη και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα και, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου CNN, ήταν «φρικτή». Μόνο που ο πρόεδρος της Γαλλίας επέλεξε χθες να μας δώσει μερικές παραπάνω πληροφορίες για το κλίμα που επικράτησε στη διάρκειά της (και όχι για το περιεχόμενο), επιβεβαιώνοντας πρακτικά -αν και όχι επισήμως- τις σχετικές φήμες.
Για να το κάνει δε, ο Μακρόν επέλεξε μια γνωστή φράση του ξακουστού καγκελάριου της Γερμανίας κατά τον 19ο αιώνα, Ότο φον Μπίσμαρκ: «Εάν εξηγούσαμε στους ανθρώπους πώς φτιάχνονται τα λουκάνικα, τότε θα ήταν απίθανο να συνεχίσουν να τα τρώνε». Και συνέχισε: «Έτσι, μου αρέσει όταν οι άνθρωποι βλέπουν μπροστά τους το ολοκληρωμένο μενού, όμως δεν είμαι πεισμένος κατά πόσο τα σχόλια αναφορικά με το τι γίνεται στην κουζίνα θα συνέβαλαν ώστε αυτό να παραχθεί ή να καταναλωθεί».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η συνομιλία των δύο ηγετών αφορούσε το «καυτό» θέμα της επιβολής δασμών στις εισαγωγές στην αμερικανική αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, με τον Γάλλο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τη σχετική απόφαση ως «παράνομη» και λανθασμένη». Αυτό, όμως, φέρεται να προκάλεσε την έκρηξη του Τραμπ, ο οποίος δεν σηκώνει εύκολα κριτική.
«Ο Μακρόν πίστεψε ότι θα μπορούσε να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του, βάσει της προσωπικής σχέσης που έχει αναπτύξει (με τον ομόλογό του των ΗΠΑ). Όμως, ο Τραμπ δεν μπορεί να διαχειριστεί περιπτώσεις που του ασκείται κριτική κατ'' αυτό τον τρόπο (...) Έτσι, η συνομιλία ήταν πολύ κακή. Ήταν φρίκη», ανέφερε ανώνυμη πηγή στο CNN.
Πλέον, είναι βέβαιο ότι οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν τη σύνοδο κορυφής της G7, η οποία ξεκινά τα ξημερώματα της Παρασκευής στον Καναδά, θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη ακόμη και στα βλέμματα που θα ανταλλάξουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, προσπαθώντας να βγάλουν «λαβράκι». Έστω κι αν γνωρίζουν καλά πως το βασικό διακύβευμα αυτής της συνόδου δεν είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους ηγέτες, αλλά ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού και οικονομικού πολέμου, τον οποίο επισήμανε εκ νέου η Παγκόσμια Τράπεζα.
AP Photo/Andrew Harnik