Με «ηλεκτροσόκ» που «ξύπνησε» ένα «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μιλώντας την Τετάρτη σε διάσκεψη για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Μακρόν κάλεσε επίσης τη Δύση να προσφέρει στην Ουκρανία «απτές και αξιόπιστες» εγγυήσεις ασφαλείας καθώς μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής. «Είχα μια σκληρή κουβέντα για το ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2019», δήλωσε ο Μακρόν στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ασφάλειας GLOBSEC της Μπρατισλάβα, υπενθυμίζοντας πως είχε αποκαλέσει τότε τη δυτική αμυντική συμμαχία «εγκεφαλικά νεκρή».
«Γι' αυτό είμαι υπέρ, και αυτό θα είναι το θέμα των συλλογικών συνομιλιών τις επόμενες εβδομάδες [...] για να προσφερθούν απτές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Είπε ότι διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις προς το παρόν, καθώς η Ουκρανία περιμένει να ενταχθεί στη συμμαχία. Όπως είπε «πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεταξύ της ασφάλειας που παρέχεται στο Ισραήλ και της πλήρους ένταξης».
Παλαιά και Νέα Ευρώπη
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ της «Παλαιάς» και της «Νέας Ευρώπης», αναφερόμενος στις διαρκείς αποκλίσεις μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα όπως η Ρωσία.
«Κάποιοι είπαν ότι χάσατε την ευκαιρία να παραμείνετε ήσυχοι. Νομίζω ότι χάσαμε επίσης μια ευκαιρία να σας ακούσουμε. Αυτός ο χρόνος τελείωσε», είπε ο Μακρόν υπό τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.
Αναφερόταν σε μια παρατήρηση το 2003 από τον τότε Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος είπε ότι τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης που τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην απόφασή τους να εισβάλουν στο Ιράκ εκείνο το έτος - κατά της οποίας αντιτάχθηκαν η Γαλλία και η Γερμανία - είχαν χάσει μια «καλή ευκαιρία να παραμείνουν σιωπηλά».
Δυσπιστία
Το σχόλιο αυτό σόκαρε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και συνέβαλε στη διαρκή δυσπιστία μεταξύ των νεότερων μελών της ΕΕ, η οποία επανεμφανίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Στον απόηχο της εισβολής, χώρες της ανατολικής ΕΕ, όπως η Πολωνία, επέκριναν τον Μακρόν επειδή κράτησε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Πούτιν, αφού ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε το Κρεμλίνο εβδομάδες πριν από την εισβολή για να προσπαθήσει να αποτρέψει τον Πούτιν από το να επιτεθεί στην Ουκρανία.