Είναι ζωτικής σημασίας να μην ταπεινωθεί η Ρωσία, ώστε να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία και να βρεθεί διπλωματική λύση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι το Παρίσι θα διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν επιδίωξε να διατηρήσει τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η στάση του Γάλλου προέδρου έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, οι οποίοι θεωρούν ότι υπονομεύει τις προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στον Πούτιν για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε την ημέρα που σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια πύλη εξόδου με διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του σε επαρχιακές εφημερίδας της Γαλλίας που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος της Γαλλίας να είναι μεσολαβητική δύναμη».
Ο Μακρόν έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Πούτιν από την έναρξη της εισβολής στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας και την έναρξη μιας αξιόπιστης διαπραγμάτευσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
«Νομίζω και του είπα ότι κάνει ένα ιστορικό και θεμελιώδες λάθος για τον λαό του, για τον εαυτό του και για την ιστορία», υπογράμμισε.
Η Γαλλία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά μέχρι στιγμής ο Μακρόν δεν έχει επισκεφθεί το Κίεβο σε μια συμβολική κίνηση πολιτικής υποστήριξης, όπως έχουν πράξει άλλοι ηγέτες της ΕΕ και όπως θα ήθελε το Κίεβο. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το Παρίσι στέλνει αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar από τα αποθέματα του γαλλικού στρατού, με τον Μακρόν να έχει ζητήσει από την γαλλική αμυντική βιομηχανία να επιταχύνει την παραγωγή.