Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που έφτασε στο Πεκίνο την Τετάρτη για τριήμερη επίσκεψη, τόνισε πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα, παρόλο που οι εμπορικές της σχέσεις με την ασιατική χώρα εγκυμονούν κινδύνους και δεν είναι ισορροπημένες.
«Πρέπει με κάποιον τρόπο να αφαιρέσουμε το ρίσκο από τις βιομηχανίες μας αλλά πρέπει να μην αποστασιοποιηθούμε και να διαχωρίσουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Μακρόν. Επισήμανε πάντως, πως οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα δεν είναι ισορροπημένες σήμερα.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα μπορεί να παίξει ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας λόγω της στενής σχέσης του Πεκίνου με τη Ρωσία.
Υπογράμμισε πως «ο διάλογος με την Κίνα είναι απαραίτητος» και πως «δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να έχει αποκλειστικό διάλογο με την Κίνα».
Μακρόν - Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα: Κοινό ταξίδι, διαφορετικά σχέδια
«Καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φτάνει στην Κίνα, θα χρειαστεί περισσότερο χώρο για όλες τις διαφορετικές ατζέντες που μεταφέρει μαζί της: τις διαφορετικές απόψεις των 27 χωρών που εκπροσωπεί, τη συνεχή πίεση από τις ΗΠΑ και έναν Γάλλο πρόεδρο που ταξιδεύει μαζί της, αλλά όχι σε πλήρη συνεργασία με εκείνη», τονίζει το «Politico» για την επίσημη επίσκεψη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα.
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, το αποτέλεσμα θα είναι ένας «λεπτός διπλωματικός χορός» τις επόμενες τρεις ημέρες, καθώς η επικεφαλής της Κομισιόν και ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρόσωπο παρά τα διαφορετικά σχέδια που έχουν.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν τονίσει ότι η Φον ντερ Λάιεν ακολουθεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος θα επισκεφθεί περιφέρειες της Κίνας και θα συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία εκπροσώπων επιχειρήσεων.
Θα έχουν μόνο μία επίσημη συνάντηση μαζί, την τριμερή με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη. Η Φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ, ενώ θα συναντηθεί και με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, που έχει καλέσει την ΕΕ να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο κρατικό οικονομικό μοντέλο της Κίνας.
Όπως επισημαίνει το Politico, η Φον ντερ Λάιεν έχει υπόψη της την πίεση της Ουάσινγκτον, καθώς στην πρόσφατη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προτρέψει τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν την επιθετική στάση των ΗΠΑ.
Επίσης, παρά τον ισχυρισμό του Μακρόν ότι η ΕΕ είναι ενωμένη, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών μελών. Για παράδειγμα, η Λιθουανία είδε την Κίνα να μειώνει δραματικά το εμπόριο μαζί της λόγω Ταϊβάν, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία είναι πιο επιφυλακτικές για την έναρξη ενός οικονομικού πολέμου με την Κίνα.
«Η πιο άμεση σημασία του ταξιδιού είναι πιθανότατα το κατά πόσο η ΕΕ μπορεί πραγματικά να ασκήσει επιρροή στο Πεκίνο, καθώς η Ρωσία αναζητά εταίρους για να βοηθήσει να κρατήσει τον πόλεμό της ζωντανό. Η Φον ντερ Λάιεν φρόντισε να μιλήσει την Τετάρτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη ο Σι», επισημαίνει το «Politico».
Με πληροφορίες από politico.eu
Διαβάστε επίσης:
Μακρόν - Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα: Κοινό ταξίδι, διαφορετικά σχέδια
Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας: Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν στο Πεκίνο