Την εκτίμηση ότι η απόφαση της Βρετανίας να δώσει μερική άδεια στη Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G μπορεί να επηρεάσει την μεταξύ τους εμπορική συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του δικτύου CNBC για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ Βρετανίας μετά το Brexit, ο Πενς είπε μονολεκτικά: «Θα δούμε», σημειώνοντας ότι πολλά εξαρτώνται από την απόφαση του Λονδίνου να δώσει άδεια στη Huawei για τα δίκτυα 5G.
Σημειώνεται ότι προ ημερών, η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία επέτρεψε στην Κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου 5G, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η οποία επικαλείται πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, στη Huawei δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχει στην εγκατάσταση στρατηγικών υποδομών (πυρηνικές και στρατιωτικές), όπως στις κεραίες αναμετάδοσης, αλλά θα αποκλεισθεί τελείως από τους servers και μπορεί να της επιτραπεί ένα μικρό μερίδιο κι από την αγορά (35%). Οι τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου - EE, O2, Three και Vodafone – προσφέρουν υπηρεσίες 5G τους τελευταίους έξι μήνες, έχοντας μερικό εξοπλισμό της Huawei.
Η Ουάσιγκτον είχε αποδυθεί σε ένα πιεστικό lobbying για το θέμα αυτό, με αλλεπάλληλες επισκέψεις και συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών τόσο στη Γερμανία όσο και τη Βρετανία. Εν τούτοις, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την «Guardian», παραπονιούνται ότι, η Ουάσιγκτον δεν μπόρεσε να προτείνει βιώσιμη εναλλακτική τεχνολογία σε αντίστοιχη τιμή.
Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για την παροχή κινήτρων στους αντιπάλους της Huawei, μεταξύ των οποίων η Ericsson, η Nokia και η Samsung, ελπίζοντας έτσι να υποσκελιστεί η Κινεζική εταιρεία. Χθες, ο Αμερικανός γενικός εισαγγελέας Ουίλλιαμ Μπάρ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποκτήσουν «μερίδιο» στη φινλανδική Nokia και τη Σουηδική Ericsson για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κινεζικής εταιρείας Huawei στα δίκτυα 5G.