Ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά τερματίζεται η ελεύθερη μετανάστευση των εργαζομένων από την ΕΕ ενέκριναν χθες οι βουλευτές στη Βρετανία.
Η ψηφοφορία έφερε στο φως το θέμα των αλλοδαπών νοσηλευτών και γιατρών εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, των οποίων το εγκώμιο έπλεκε και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά την περιπέτεια της υγείας του. Υπολογίζεται ότι το 13% των εργαζόμενων στο NHS είναι αλλοδαποί και το 5,5% πολίτες Ε.Ε.
Το νομοσχέδιο καταργεί από το 2021 τα ειδικά δικαιώματα μετανάστευσης που είχαν οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε., Ισλανδία, Νορβηγία και Λίχτενσταϊν) και της Ελβετίας.
Ο Τζόνσον έχει ήδη παρουσιάσει το προσχέδιο ενός συστήματος με βαθμούς, το οποίο θα ευνοεί τους υποψήφιους που ασκούν κάποιο ιδιαίτερα εξειδικευμένο επάγγελμα.
Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υποσχέθηκε ένα «πιο αυστηρό, πιο δίκαιο και πιο απλό» σύστημα, το οποίο «θα παίξει ζωτικής σημασίας ρόλο» κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Προκειμένου κάποιος να μεταναστεύσει στη Βρετανία θα πρέπει να έχει ετήσιο μισθό τουλάχιστον 25.600 λίρες (28.600 ευρώ), δηλαδή λιγότερο από τον μέσο μισθό στη Βρετανία, αλλά πολύ περισσότερο από όσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα τη υγείας.
Η Πατέλ τον Δεκέμβριο είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας (ETA, Ηλεκτρονική Άδεια Ταξιδιού), που θα εφαρμοστεί για τους Eυρωπαίους πολίτες, και θα απαιτεί, εκτός των άλλων, τη χρήση βιομετρικού διαβατηρίου, και όχι απλά την ταυτότητα, όπως ισχύει σήμερα, ενώ θα τους ζητείται να συμπληρώνουν μία ηλεκτρονική αίτηση, τουλάχιστον τρεις μέρες πριν ταξιδέψουν, μαζί με κάποιο ποσό πληρωμής.
«Όταν οι πολίτες ψήφιζαν την αποχώρηση το 2016, ψήφιζαν για την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων μας. Μετά το Brexit θα εισαγάγουμε ένα αυστραλιανού τύπου σύστημα πόντων για τη μετανάστευση και θα πάρουμε μέτρα για την ενίσχυση των συνόρων και της ασφάλειας της Βρετανίας» είχε πει η Πατέλ.
AP Photo/Alberto Pezzali