Ο επικεφαλής της επιτροπής 1922, σερ Μπράντι, ανακοίνωσε ότι ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας, αφού η Πένι Μόρνταντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη των βουλευτών.
Σε μια δραματική τροπή των γεγονότων, η Πένι Μόρνταντ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή - ανοίγοντας το δρόμο στον Σουνάκ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.
Οι δύο υποψήφιοι αγωνίζονταν για να φτάσουν τις 100 υποψηφιότητες μέχρι τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία στις 14:00, με τον κ. Σουνάκ να βρίσκεται μπροστά με σχεδόν 200 υποστηρικτές, σύμφωνα με το Sky News.
Σε δήλωσή της, η Μόρνταντ είπε ότι είναι «σαφές ότι οι συνάδελφοι αισθάνονται ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα».
«Έχουν πάρει αυτή την απόφαση καλόπιστα για το καλό της χώρας...
"Ως αποτέλεσμα, επιλέξαμε τώρα τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Αυτή η απόφαση είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, τη διαφορετικότητα και το ταλέντο του κόμματός μας".
Πρόσθεσε ότι ο Σουνάκ έχει τώρα τη «πλήρη στήριξή» της και ότι τώρα είναι η ώρα να «ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους».
«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των Συντηρητικών της Βρετανίας κάλεσε «όλο το κόμμα» να ενωθεί πίσω από τον Σούνακ.
«Τώρα είναι η ώρα όλο το κόμμα να συγκεντρωθεί και να ενωθεί 100% πίσω από τον Ρίσι, καθώς συνεχίζει το ζωτικό έργο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα», δήλωσε ο Τζέικ Μπέρι .
«Ο χρόνος για τις εσωτερικές συζητήσεις έχει τελειώσει, και με επικεφαλής τον Ρίσι Σούνακ, ξέρω ότι μπορούμε και θα τηρήσουμε τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού».
Πηγή: Sky News
Σουνάκ: Ο πιο νεαρός πρωθυπουργός της Αγγλίας από το 1812
Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με το BBC είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας ασιατικής καταγωγής. Είναι ο 57ος πρωθυπουργός και ο πιο νεαρός από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Λόρδος Λίβερπουλ το 1812. Επίσης είναι αυτός που αναδείχθηκε πρωθυπουργός σε λιγότερο χρόνο από την πρώτη του εκλογή ως βουλευτή καθώς χρειάστηκε μόλις 7 χρόνια.
«Υποδοχή» με διαμαρτυρία από την Greenpeace
Περισσότεροι από 30 ακτιβιστές της Greenpeace εισήλθαν σε περιοχή του κοινοβουλίου που προορίζεται για το κοινό για να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούν από την κυβέρνηση περισσότερες μέτρα για τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
🚨 BREAKING: Over 30 activists have occupied parliament.
— Greenpeace UK (@GreenpeaceUK) October 24, 2022
While the government is in chaos, almost 7 million people are facing fuel poverty.
We need the next government to deliver a proper windfall tax to insulate homes and keep people warm this winter.#ChaosCostsLives pic.twitter.com/A1kF6AYT9Y
Λιζ Τρας: «Έχεις την πλήρη στήριξη μου»
Η Βρετανίδα απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας με ανάρτηση της δηλώνει την πλήρη στήριξη της στο πρόσωπο του νέου ηγέτη του κόμματος.
Congratulations @RishiSunak on being appointed as Leader of the Conservative Party and our next Prime Minister.
— Liz Truss (@trussliz) October 24, 2022
You have my full support.
Οι πρώτες του δηλώσεις
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.
Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.
Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.
Μπορεί να κερδίσει εκλογές;
Εκλεγμένος για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2015, ο Ρίσι Σουνάκ έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια σήμερα, επιφορτισμένος να διοικήσει τη χώρα μέσα από μια οικονομική κρίση και να αυξήσει την οργή ορισμένων ψηφοφόρων.
Είναι μια αξιοσημείωτη επιστροφή για τον Σουνάκ που έχασε την κούρσα ηγεσίας από τη Λιζ Τρας πριν από λιγότερο από δύο μήνες, όταν κατηγορήθηκε από κάποιους στο Συντηρητικό Κόμμα ότι εκθρόνισε τον ήρωά τους, τον Μπόρις Τζόνσον.
Ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στο Γουέστμινστερ, εισέρχεται στην Ντάουνινγκ Στριτ αντιμετωπίζοντας την ανάγκη να κάνει μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για να ανακόψει μια δημοσιονομική κρίση, καθώς και να αντιμετωπίσει μια κρίση κόστους ζωής, έναν χειμώνα απεργιών και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ένα ασφαλές ζευγάρι χέρια που μπορούν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της Βρετανίας με τους επενδυτές που πούλησαν τα ομόλογα και τη στερλίνα της χώρας αφού ο μίνι προϋπολογισμός του Τρας πρόσφερε φορολογικές περικοπές με ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησής τους.
Αλλά ο πρώην αναλυτής της Goldman Sachs και συνεργάτης του hedge fund αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, όπου ορισμένοι νομοθέτες τον κατηγορούν για τον ρόλο του στην εκδίωξη του Τζόνσον και ανησυχούν ότι δεν έχει ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είναι πιθανό να τον χαρακτηρίσει ως μέλος της πλούσιας ελίτ, χωρίς επαφή με τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια καθώς η Βρετανία διολισθαίνει προς την ύφεση, που παρασύρεται από το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.
Κάποιοι φοβούνται ότι δεν μπορεί να επανενώσει ένα κόμμα που είναι βαθιά διχασμένο και συνηθίζει να απαλλάσσει γρήγορα ηγέτες που δεν τους αρέσουν.
«Δεν μπόρεσε να νικήσει τη Λιζ Τρας τον περασμένο μήνα· δεν έχει μετατραπεί σε νικητής των εκλογών λιγότερο από δύο μήνες αργότερα», είπε ένας ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αφού υποστήριξε τον Τζόνσον στην αποτυχημένη προσπάθειά του να είναι υποψήφιος ξανά.
Ο Σουνάκ διαδέχεται την Τρας , η οποία δήλωσε ότι θα παραιτηθεί πριν από τέσσερις ημέρες, αλλά τον νίκησε στις 5 Σεπτεμβρίου με το 57% των ψήφων από τα μέλη των Συντηρητικών. Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιέγραψε επανειλημμένα τις ιδέες του προκατόχου του ως οικονομικά βγαλμένα από παραμύθι που θα τρόμαζαν τις αγορές.
Είχε δίκιο, αλλά μετά από μια γρήγορη κούρσα ηγεσίας, ορισμένοι Συντηρητικοί λένε ότι αμφιβάλλουν για τη δέσμευσή του σε ένα μικρό κρατικό όραμα τύπου Μάργκαρετ Θάτσερ να τονώσει την ανάπτυξη αφού έβαλε τη Βρετανία στην πορεία για την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση από τη δεκαετία του 1950 με πανδημία έκτακτης ανάγκης δαπάνες για εξοικονόμηση θέσεων εργασίας και πρόνοιας.
Όταν δήλωσε την υποψηφιότητά του, ο 42χρονος Σουνάκ είπε ότι είχε ιστορικό που έδειχνε ότι μπορούσε "να διορθώσει την οικονομία μας, να ενώσει το κόμμα και να προσφέρει για τη χώρα μας".
«Θα υπάρχει ακεραιότητα, επαγγελματισμός και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης που ηγούμαι και θα εργάζομαι μέρα με τη μέρα για να τελειώσω τη δουλειά», είπε με συγκαλυμμένη κριτική στον Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει εξαιτίας μιας σκανδαλοθηρικής πρωθυπουργίας.
Πρώτος πρωθυπουργός ινδικής καταγωγής
Γεννημένος στο Σαουθάμπτον το 1980 από ινδουιστές γονείς ινδικής καταγωγής Παντζάμπι, ο Σουνάκ επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας μίλησε για τη βοήθεια που παρείχε στη μητέρα του, που διατηρούσε ένα φαρμακείο, με τα λογιστικά της.
Είχε προνομιακή εκπαίδευση - πήγε σε ένα ελίτ με δίδακτρα και είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός που σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ακριβώς όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και η προκάτοχός του, Τρας.
Θα είναι επίσης ο πρώτος έγχρωμος που γίνεται πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Ράβι Κουμάρ, 38 ετών, μέλος του Συντηρητικού Κόμματος που εργάζεται σε μια χρηματοοικονομική εταιρεία στο Νότιγχαμ, περιέγραψε τον διορισμό ως «στιγμή ορόσημο».
«Μεγάλωσα στις δεκαετίες του '80 και του '90 και δεν μπορούσα καν να φανταστώ έναν μη λευκό πρωθυπουργό στη ζωή μου... Άρα το να βλέπεις έναν Βρετανό Ινδό ηγέτη είναι εκπληκτικό», είπε στο Reuters.
Αλλά ο γάμος του Σουνάκ με την κόρη ενός Ινδού δισεκατομμυριούχου έχει προκαλέσει ανησυχίες στο κόμμα ότι τού δημιουργεί ένα προφίλ που απέχει πολύ από τις ανησυχίες των καθημερινών ψηφοφόρων, ορισμένοι από τους οποίους αναγκάζονται από τον σπειροειδή πληθωρισμό να αποφασίσουν αν θα ξοδέψουν τα χρήματά τους σε φαγητό ή θέρμανση.
Δεν βοήθησε το γεγονός ότι τον Απρίλιο η σύζυγος του Σουνάκ αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει αναφορές ότι εκμεταλλευόταν το ιδιότυπο καθεστώς της υπηκοότητας της για να μην πληρώνει φόρο για όλα τα διεθνή εισοδήματά της, κάτι που συμφώνησε να τερματίσει.
Οι υποστηρικτές του Σουνάκ λένε ότι είναι ακριβώς ο άνθρωπος που χρειάζεται για να σταθεροποιήσει οικονομικά το «πλοίο» αφού ο λεγόμενος μίνι-προϋπολογισμός της Τρας αναστάτωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξάνοντας τον κρατικό δανεισμό και αυξάνοντας τα στεγαστικά δάνεια και φοβούνται ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.
«Χρειαζόμαστε κάποιον που μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και αποδεδειγμένη οικονομική επάρκεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και ο Ρίσι Σουνάκ είναι αυτό το πρόσωπο», είπε ο Γκραντ Σαπς, που αναδείχθηκε υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας μετά την απόλυση του προκατόχου του από την Τρας.
Ο Σαπς ήταν μόνο ένας από τους πολλούς υπουργούς που υποστήριξαν τον Σουνάκ μετά την αποχώρηση του Τζόνσον αργά την Κυριακή, εκπλήσσοντας και εξοργίζοντας ακόμη και τους υποστηρικτές του. Ο Τζόνσον δεν έχει δημοσιοποιήσει ποιον υποστήριξε.