Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ήθελε να ενταχθεί σε μια ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας θα μπορούσαν να υπάρξουν «πυρηνικά όπλα για όλους».
Η Ρωσία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε ένα σχέδιο ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, στην πρώτη ανάπτυξη τέτοιων κεφαλών εκτός Ρωσίας από το Κρεμλίνο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας αργά την Κυριακή, ο Λουκασένκο, ο πιο πιστός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ των γειτόνων της Ρωσίας, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει «στρατηγικά κατανοητό» ότι το Μινσκ και η Μόσχα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούν.
«Κανείς δεν είναι εναντίον του Καζακστάν και άλλων χωρών που έχουν τις ίδιες στενές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λουκασένκο.
«Αν κάποιος ανησυχεί ... (τότε) είναι πολύ απλό: να ενταχθεί στο κράτος-ένωση της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Αυτό είναι όλο: θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα για όλους».
Πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η δική του άποψη - όχι η άποψη της Ρωσίας.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία αποτελούν επίσημα μέρος ενός κράτους της Ένωσης, μιας ένωσης και συμμαχίας χωρίς σύνορα μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας ως ορμητήριο για την εισβολή της στην κοινή τους γειτονική Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και έκτοτε η στρατιωτική τους συνεργασία έχει ενταθεί, με κοινές ασκήσεις εκπαίδευσης στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε ότι άλλη μια μονάδα πυραύλων S-400 έφτασε από τη Μόσχα, με τα συστήματα να είναι σύντομα έτοιμα για μάχιμη υπηρεσία.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταστροφές στις υποδομές της Οδησσού από ρωσικό drone
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο κατέρριψε πάνω από 40 drones και ρωσικούς πυραύλους