Σημαντική εμπορική δύναμη στην παγκόσμια αγορά LNG τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνει η Κίνα, λόγω των απελευθερώσεων στην αγορά και την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμβάσεων, για προμήθεια ποσοτήτων ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.
Η κρατική Sinopec Corp, η Sinochem Group, η ιδιωτικά ελεγχόμενη ENN Natural Gas Co και η China Gas, προσβλέπουν πέρα από την εγχώρια αγορά, δημιουργώντας ομάδες συναλλαγών από το Πεκίνο, τη Σιγκαπούρη έως το Λονδίνο.
Η ώθηση της Κίνας στη διεθνή αγορά LNG έρχεται δύο δεκαετίες μετά το μεγάλο άνοιγμα στο εμπόριο πετρελαίου. Οι εταιρείες θα βρεθούν σε ανταγωνισμό με κολωσσούς όπως η Shell, η TotalEnergies και η Vitol.
Η πίτα μεγαλώνει, με τους αναλυτές να βλέπουν ότι το εμπόριο LNG, έως το 2027, θα είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλάσιο της αξίας του για το 2020.
Πέρυσι, οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 18% σε ρεκόρ 79 εκατομμυρίων τόνων, ξεπερνώντας την Ιαπωνία, του μεγαλύτερου αγοραστή LNG στον κόσμο. Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία του COVID-19 ήταν ένας παράγοντας, αλλά ο άλλος ήταν μια μεταρρύθμιση του αγωγού που επέτρεψε σε περισσότερες εταιρείες να γίνουν εισαγωγείς.
Ο Felix Booth, επικεφαλής του LNG στη Vortexa, έκανε παραλληλισμούς με τον τρόπο με τον οποίο ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της Ιαπωνίας, η JERA, εξελίχθηκε από «μεγάλος τελικός χρήστης σε ισχυρό ολοκληρωμένο παίκτη χαρτοφυλακίου», την περασμένη δεκαετία.
«Προβλέπω ότι οι κινεζικές εθνικές εταιρείες πετρελαίου θα επιτύχουν μια παρόμοια μετάβαση με επιταχυνόμενο ρυθμό, χάρη σε μια ευνοϊκή αγορά για μακροπρόθεσμη προσφορά ευέλικτων φορτίων και την αύξηση της κινεζικής ζήτησης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Booth.
Το μέγεθος των συμβάσεων που υπογράφηκαν με προμηθευτές των ΗΠΑ θα πρέπει να αφήσει στους Κινέζους εμπόρους άφθονες ποσότητες LNG για να εμπορεύονται στην παγκόσμια αγορά, αφού καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, δήλωσε έμπορος με έδρα το Πεκίνο.
Στα τέλη του περασμένου έτους, οι κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως με την αμερικανική εξαγωγέα Cheniere Energy (LNG.A) και την Venture Global, με τις προμήθειες να εκτείνονται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040 και με διατάξεις για ευελιξία στους προορισμούς μάρκετινγκ για το μεγαλύτερο μέρος των τις αγορές.
Η Unipec, ένας εμπορικός βραχίονας της Sinopec που ήδη ανταγωνίζεται τη Vitol ως ο κορυφαίος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, ενισχύει τα γραφεία LNG εκτός Κίνας, έχοντας μεταφέρει δύο υπαλλήλους με έδρα το Πεκίνο στο Λονδίνο και πρόσθεσε έναν τρίτο έμπορο στην ομάδα της στη Σιγκαπούρη στα τέλη του περασμένου έτους.
«Το LNG αντιπροσωπεύει τώρα λιγότερο από το ένα δέκατο του κύκλου εργασιών της Unipec, αλλά από εκεί θα προέλθει η ανάπτυξη στο μέλλον», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας.
Η νέα συμφωνία φυσικού αερίου της κινεζικής κρατικής εταιρείας ενέργειας CNPC με τη Ρωσία αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις LNG στην αγορά spot τα επόμενα χρόνια.
Η Chinaoil, η εμπορική μονάδα του κρατικού ενεργειακού κολοσσού PetroChina και μακράν ο μεγαλύτερος κινεζικός έμπορος LNG, διαπραγματεύτηκε πέρυσι πάνω από 15 εκατομμύρια τόνους εκτός Κίνας, ως αντίπαλος στους εμπορικούς οίκους Vitol και Trafigura, ανέφεραν οι έμποροι.
Η ENN, ο πρώτος ιδιωτικός διανομέας φυσικού αερίου της Κίνας με μεγάλο τερματικό λήψης LNG, είναι ένας άλλος ανερχόμενος έμπορος και η πρώτη κινεζική εταιρεία που υπέγραψε σημαντική συμφωνία προμήθειας με μια εταιρεία των ΗΠΑ από το 2018.
Οι αναλυτές, ωστόσο, είπαν ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία των κινεζικών εταιρειών εξαρτάται από το εάν μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους τιμών, να αναπτύξουν ναυτιλιακή ικανότητα και να κατέχουν ένα τερματικό περιουσιακό στοιχείο στην Ευρώπη.