Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας κατηγόρησε την Κυριακή την «οικονομική ορθοδοξία», στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας, σε άλλα κράτη και σε τμήματα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, για τον εκτροχιασμό της πρωθυπουργίας της και του «σχεδίου για την ανάπτυξη».
Η θητεία της Τρας διακόπηκε πέρυσι, αφού ο εν πολλοίς μη χρηματοδοτούμενος μίνι προϋπολογισμός της και οι φορολογικές περικοπές αύξησαν το κόστος δανεισμού και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, έστειλαν τη λίρα στα τάρταρα και κατέστρεψαν τη φήμη της Βρετανίας για οικονομική σταθερότητα.
Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Sunday Telegraph», στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση μετά το απότομο τέλος της πρωθυπουργίας της μετά από μόλις έξι και πλέον ταραχώδεις εβδομάδες στην εξουσία, η Τρας έγραψε ότι πίστευε ότι η συνταγή της για τη Βρετανία με τη μείωση των φόρων και την κατάργηση ορισμένων ρυθμίσεων ήταν η σωστή.
Αλλά δεν ήταν επιτυχής, έγραψε, επειδή είχε υποτιμήσει «τη μάζα των συμφερόντων» και την «ορθοδοξία».
«Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι άμοιρη ευθυνών σε ό,τι συνέβη, αλλά βασικά δεν μου δόθηκε μια ρεαλιστική ευκαιρία να εφαρμόσω τις πολιτικές μου από ένα πολύ ισχυρό οικονομικό κατεστημένο, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής υποστήριξης», έγραψε.
«Υπέθεσα κατά την είσοδό μου στη Ντάουνινγκ Στριτ ότι η εντολή μου θα γινόταν σεβαστή και αποδεκτή. Πόσο λάθος έκανα. Ενώ περίμενα την αντίσταση του συστήματος στο πρόγραμμά μου, υποτίμησα την έκτασή της», επισήμανε.
🔴 EXCLUSIVE: Liz Truss is breaking her silence as she blames a "powerful economic establishment" and her own Conservative Party for her downfall.
— The Telegraph (@Telegraph) February 4, 2023
🔓 This front page story is currently free to read 👇
Κατηγόρησε την αντίδραση όχι μόνο σε αυτό που περιέγραψε ως «αριστερόστροφη ορθοδοξία του οικονομικού κατεστημένου», αλλά και στις επενδύσεις με βάση τις υποχρεώσεις (LDI), τις οποίες χρησιμοποιούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Οι LDI βρέθηκαν στο επίκεντρο της αναταραχής στην αγορά μετά τον μίνι προϋπολογισμό της.
Η Τρας δήλωσε επίσης ότι είχε υποτιμήσει «την αντίσταση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών να κινηθεί προς μια οικονομία με χαμηλότερη φορολογία και λιγότερη ρύθμιση» και την προσπάθεια στην παγκόσμια σκηνή να «περιοριστεί ο ανταγωνισμός» μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.
«Όπως είχα διευκρινίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία, ήθελα να επιδιώξω την ανάπτυξη... Αλλά αυτό δεν συμφωνούσε με τις ενστικτώδεις απόψεις του υπουργείου Οικονομικών ή του ευρύτερου ορθόδοξου οικονομικού οικοσυστήματος», υποστήριξε.
Ο Γκραντ Σαπς, υπουργός Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι όλοι θέλουν χαμηλότερους φόρους, αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έπρεπε πρώτα να επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους, τη μείωση του πληθωρισμού και την τόνωση της ανάπτυξης.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή κυβέρνησης.
«Οι Συντηρητικοί κατέρριψαν την οικονομία, βύθισαν τη λίρα, έθεσαν τις συντάξεις σε κίνδυνο και έκαναν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το τίμημα μέσω υψηλότερων υποθηκών για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Ρέιτσελ Ριβς, επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής των Εργατικών.
«Μετά από 13 χρόνια χαμηλής ανάπτυξης, συμπιεσμένων μισθών και υψηλότερων φόρων υπό τους Συντηρητικούς, μόνο οι Εργατικοί προσφέρουν την ηγεσία και τις ιδέες για να διορθώσουν την οικονομία μας και να την κάνουν να αναπτυχθεί», σχολίασε.