Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας πέρασε την Τρίτη έναν νόμο που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να κάνουν push back σε μετανάστες που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία ανέφεραν από το 2021 κατακόρυφη αύξηση των μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά τους από τη Λευκορωσία, σε αυτό που οι ίδιες και οι Βρυξέλλες είπαν ότι ήταν μια μορφή υβριδικού πολέμου με σκοπό να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κυρώσεις που επέβαλε στο Μινσκ.
Οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες έχουν ήδη απωθήσει τους μετανάστες, βάσει κυβερνητικού κανονισμού από τον Αύγουστο του 2021, ο οποίος έχει πλέον είναι και νόμος του κράτους.
«Σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο δεν έχουμε εναλλακτική λύση: πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και χρειαζόμαστε εργαλεία γι' αυτό», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Άγκνε Μπιλοτάιτε στο κοινοβούλιο.
Η νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι μετανάστες που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα μπορούν να επαναπροωθούνται με απόφαση του επικεφαλής της τοπικής συνοριοφυλακής, χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και απαγορεύεται να στέλνονται πίσω οι δυνητικοί αιτούντες άσυλο σε μέρη όπου η ζωή ή η ευημερία τους μπορεί να κινδυνεύει.
Οι επικριτές, όπως η Διεθνής Αμνηστία, λένε ότι ο νόμος ενέχει τον κίνδυνο να αρνηθεί το άσυλο σε ανθρώπους που χρειάζονται προστασία.
«Έχω λάβει συνεχείς ανησυχητικές αναφορές για μοτίβα βίας και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται κατά των μεταναστών, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
«Οι απωθήσεις ενθαρρύνουν τα εγκληματικά δίκτυα που μεταφέρουν τους μετανάστες παράνομα», υποστήριξε η οργάνωση για τα δικαιώματα των μεταναστών Siena.
Η Λιθουανία έχει ανεγείρει φράχτη ύψους 4 μέτρων κατά μήκος 550 χιλιομέτρων των 690 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Λευκορωσία, που καλύπτεται από συρματόπλεγμα.
Σχεδόν 900 μετανάστες εισήλθαν και απομακρύνθηκαν φέτος, πολλοί αφού έκοψαν τον φράχτη, δήλωσε εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής.