Μετά τις αναφορές για επιθέσεις εναντίον Τούρκων αντιφρονούντων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σχολίασε για πρώτη φορά την ύπαρξη λίστας που περιλαμβάνει ονόματα ακτιβιστών που κατέφυγαν στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας μέσω του υφυπουργού Εσωτερικών Χέλμουτ Τάιχμαν ότι διεξάγονται σχετικές έρευνες.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Χέλμουτ Τάιχμαν απαντώντας στην Βουλή, σε ερώτηση της βουλευτού τουρκικής καταγωγής Χελίν Εβρίμ Ζόμμερ, που πρόσκειται στο Die Linke είπε ότι «υπάρχουν στην παρούσα συγκυρία αναφορές σε διάφορες λίστες ανθρώπων που φέρονται να επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση».
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Tagesspiegel αλλά και στην τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη λίστα στα χέρια της, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται. Έχουν κάνει την εμφάνιση τους κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για λίστα εκτέλεσης 55 ατόμων από την Τουρκία, πολλοί εκ των οποίων είναι εξόριστοι τούρκοι δημοσιογράφοι.
Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (DJV) Φρανκ Ούμπεραλ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, υπάρχει μια «λίστα εκτέλεσης» που στοχεύει 55 αντιφρονούντες από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης.
Οι τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν από επιθέσεις και απειλές εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών από την Τουρκία που ζουν στη Γερμανία. Ο δημοσιογράφος Ερκ Ατζερέρ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δέχθηκε ένα απειλητικό μήνυμα στην αυλή του σπιτιού του στο Βερολίνο της Γερμανίας. Στις 8 Ιουλίου, ο δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα ανθρώπων μπροστά από το σπίτι του. Ανακοινώνοντας την επίθεση στο Twitter, είπε ότι δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά και ότι κατευθυνόταν στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, ο Τζελάλ Μπασλανγκίτς, αρχισυντάκτης στο Arti TV και την ιστοσελίδα Artı Gerçek ειδοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Δύο αξιωματούχοι της αστυνομίας που τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του στην Κολωνία επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της λίστας θανάτου για τούρκους αντιφρονούντες.
Ο πλέον γνωστός τούρκος εξόριστος είναι ο Τζαν Ντουντάρ ο οποίος έφυγε για τη Γερμανία το 2016 και έκτοτε δικάζεται ερήμην. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται ότι βοήθησε το δίκτυο του ευρισκόμενου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο εισαγγελέας ο οποίος διέταξε να σταματήσουν τα συγκεκριμένα φορτηγά, καθώς και άλλοι αξιωματικοί του στρατού, έχουν επίσης κατηγορηθεί για δεσμούς με τον Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και παραμένει στην Πενσυλβάνια.