Οι Λίβυοι απεσταλμένοι που έχουν αναλάβει να καταρτίσουν μια ενωμένη κυβέρνηση για την εμπόλεμη χώρα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα ονόματα των μελλοντικών ηγετών και θα επαναλάβουν τις συζητήσεις τους σε μία εβδομάδα, μία ακόμη ένδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν για επίλυση της κρίσης.
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν ως το τελευταίο λεπτό χθες Κυριακή μεταξύ των 75 αντιπροσώπων που συνεδρίαζαν επί μία εβδομάδα στην Τύνιδα έπειτα από πρόσκληση του ΟΗΕ.
«Συμφωνήσαμε να συνεδριάσουμε ξανά διαδικτυακά σε μία εβδομάδα προκειμένου (οι αντιπρόσωποι) να συμφωνήσουν στον μηχανισμό επιλογής της μελλοντικής αρχής», επεσήμανε η υπηρεσιακή εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς.
Οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν να διεξαχθούν «εθνικές» εκλογές στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίσει αν θα πρόκειται για προεδρικές ή βουλευτικές εκλογές ή και τα δύο.
Οι αντιπρόσωποι έχουν αναλάβει να ορίσουν τον επικεφαλής της κυβέρνησης και τα τρία μέλη του προεδρικού συμβουλίου, προκειμένου να σχηματιστεί ένα ενιαίο εκτελεστικό όργανο που θα πάρει τη σκυτάλη από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που υπάρχουν τώρα στη Λιβύη.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία για τρία σημαντικά έγγραφα: τον οδικό χάρτη (προς τις εκλογές), τα προνόμια των εκτελεστικών αρχών και τα κριτήρια» για τη συμμετοχή σε αυτές, επεσήμανε η Ουίλιαμς.
«Δέκα χρόνια πολέμου δεν λύνονται σε μία εβδομάδα», τόνισε, δηλώνοντας παράλληλα «ικανοποιημένη] από τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
Το νέο εκτελεστικό όργανο θα κυβερνήσει μόνο για ένα χρόνο και θα αναλάβει να διοργανώσει εκλογές και να απαντήσει στις ανάγκες των Λίβυων, που είναι αγανακτισμένοι από τη διαφθορά και τις υπηρεσίες που καταρρέουν.
Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται μετά την επισημοποίηση μιας κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο έπειτα από την αποτυχημένη εκστρατεία που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολική Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη.
Παράλληλα διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ εκπροσώπων των δυνάμεων του Χάφταρ και των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, κατέληξαν σε συμφωνία «για την απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών» από την περιοχή του μετώπου που δημιουργήθηκε την άνοιξη,
Όμως προς το παρόν οι πολιτικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τύνιδα παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια έχει ανακοινωθεί επανειλημμένα, αλλά μάταια, η διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Η πολιτική τάξη σε μεγάλο βαθμό αποφεύγει τη διεξαγωγή εκλογών, με τους βουλευτές το Σάββατο να ζητούν την υιοθέτηση Συντάγματος πριν οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.
Εξάλλου ακόμη δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί το νέο εκτελεστικό όργανο.
«Για να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το όργανο θα γίνει πολιτικά και διπλωματικά δεκτό, πρέπει να δούμε τα ονόματα όλων όσοι θα αναλάβουν τις θέσεις -κλειδιά. Εφόσον δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο, η συμφωνία δεν προσφέρει τίποτα συγκεκριμένο», υπογράμμισε ο ερευνητής Τζαλέλ Χαρσάουι.
Τις διαπραγματεύσεις υπονομεύει «η δίψα για υπερβολικό έλεγχο που έχουν και οι δύο πλευρές»-- η δυτική με τη στήριξη της Τουρκίας και η ανατολική με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκτίμησε.
Ένοπλες ομάδες ή οι διεθνείς υποστηρικτές τους ενδέχεται να δοκιμάσουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία, αν δεν τις συμφέρει, σε μια χώρα όπου η εμπλοκή των ξένων δυνάμεων αυξάνεται συνεχώς και η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη.