Η ακτοφυλακή της Λιβύης αναχαίτισε το βράδυ της Πέμπτης στη Μεσόγειο 161 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε δύο σκάφη και τους έφερε πίσω στη Λιβύη, ανακοίνωσαν η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης.
Αυτοί οι «πρόσφυγες και μετανάστες» αποβιβάστηκαν στην Κουμς, διευκρίνισε η HCR σε ένα τουίτ το βράδυ της Παρασκευής.
Στην πόλη αυτή, που βρίσκεται 120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο κράτησης μεταναστών.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Σάββατο το ΠΝ της Λιβύης διευκρινίζει πως αυτοί οι 161 μετανάστες, ανάμεσά τους 15 γυναίκες και πέντε παιδιά, αναχαιτίστηκαν ενώ επέβαιναν σε «δύο λαστιχένιες λέμβους» περίπου 150 χλμ. βορειοδυτικά της Κουμς.
Την Τετάρτη, το λιβυκό ΠΝ είχε ανακοινώσει ότι έφερε πίσω στην Κουμς 96 μετανάστες, άνδρες στην πλειονότητά τους Σουδανοί και Μπανγκλαντεσιανοί, τους οποίους είχε αναχαιτίσει την προηγούμενη νύχτα.
Το 2019, 1.287 άνθρωποι «αναχαιτίστηκαν/διασώθηκαν» από τη λιβυκή ακτοφυλακή στη διάρκεια 15 επιχειρήσεων, πρόσθεσε η HCR.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν τακτικά την αντίθεσή τους στη σύλληψη μεταναστών στη θάλασσα και την επιστροφή τους στη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, όπου τοποθετούνται σε «αυθαίρετη κράτηση» ή αφήνονται στο έλεος των πολιτοφυλακών.
Η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν νέο κύκλο βίας μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε στις 4 Απριλίου ο Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρός άνδρας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για την κατάκτηση της Τρίπολης, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Οι δυνάμεις που είναι πιστές στην ΚΕΕ και εκείνες του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χάφταρ πολεμούν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας καθώς και πιο μακριά στα νότια της πόλης.
Η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μαρία ντο Βάλε Ριμπέιρο, εξέφρασε στα τέλη Απριλίου, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, «μεγάλη ανησυχία» για την τύχη «3.500 προσφύγων και μεταναστών που η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο σε κέντρα κράτησης κοντά στις ζώνες των συγκρούσεων».
Κανένα επίσημο στοιχείο δεν είναι διαθέσιμο για τον αριθμό των μεταναστών, συχνά παράτυπων, που βρίσκονται στη Λιβύη, σημείο σύγκλισης πολλών μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και την ανατολική Αφρική που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη. Ο αριθμός τους εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Ανάμεσά τους, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε 5.933 κρατούμενους σε επίσημα «κέντρα κράτησης». Εκατοντάδες κρατούνται από ένοπλες ομάδες σε άλλες εγκαταστάσεις που διαφεύγουν οποιονδήποτε έλεγχο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ