Οι 30 μετανάστες που σφαγιάστηκαν την Τετάρτη από παράνομους διακινητές στη Λιβύη είχαν απαχθεί ενώ διέσχιζαν τη χώρα για αναζήτηση εργασίας και στη συνέχεια βασανίστηκαν για την απόσπαση λύτρων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Μπανγκλαντές, επικαλούμενο έναν επιζώντα.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) ανέφερε χθες ότι εξέδωσε εντάλματα σύλληψης υπόπτων για τη δολοφονία 24 Μπαγκλαντεσιανών και έξι Αφρικανών μεταναστών.
Άλλοι 11 μετανάστες επέζησαν των πυροβολισμών και βρίσκονται στο νοσοκομείο στη Μίζντα, μια ερημική πόλη 160 χλμ. νότια της Τρίπολης όπου διαπράχθηκαν οι δολοφονίες.
Οι μετανάστες διέσχιζαν την έρημο από τη Βεγγάζη προς αναζήτηση δουλειάς, όταν πιάστηκαν όμηροι από μια ένοπλη ομάδα κοντά στη Μίζντα πριν από 15 ημέρες, σύμφωνα με την μαρτυρία του επιζώντα που επικαλείται το υπουργείο του Μπανγκλαντές.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τόνισε ότι το περιστατικό συνέβη σε μια αποθήκη λαθρεμπόρων όπου κρατούνταν η ομάδα μεταναστών.
«Τους βασάνισαν απάνθρωπα για λύτρα. Σε κάποιο σημείο του μαρτυρίου τους, οι αιχμάλωτοι σκότωσαν τον αρχηγό των απαγωγέων. Σε αντίποινα, οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους αδιακρίτως», πρόσθεσε το μπανγκλαντεσιανό υπουργείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών της GNA, Φατί Μπασάγκα δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν ό, τι είναι εφικτό για να εντοπίσουν τους δράστες. Ένας τοπικός αξιωματούχος στη Μίζντα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας του, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εκεί δεν τους συνέλαβαν επειδή έχασαν ένα μέλος οικογένειας.
Η Μίζντα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), αλλά δεν είναι μακριά από περιοχές που κατέχει η GNA.
«Αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την αστάθεια και την κατάσταση της ασφάλειας για να κυνηγούν ως θηράματα απελπισμένους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΜ για τη Λιβύη, Φεντερίκο Σόντα.
Η Λιβύη φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έφτασαν για να εργαστούν στη βορειοαφρικανική χώρα μεγάλο εξαγωγέα πετρελαίου πριν από τη βύθισή της σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ άλλοι μετανάστες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη χώρα ως σταθμό στο ταξίδι τους για την Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
AP Photo/Felipe Dana